LANTOS LAJOS CSABA energiaügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdését. Akkor rögtön megállapíthatom, hogy teljesen egy platformon vagyunk. Ahogyan ön azt mondja, hogy új itt ebben a házban, hát, én is. Úgyhogy adjuk meg egymásnak az esélyt arra, hogy kulturált hangnemben beszéljünk erről a kérdésről is.

Azok a számok, amiket ön mondott, a 8 ezer gyerek, nyilván sajnálatos, ha igaz. Én nem tudom, hogy igaze, hogy milyen kimutatásból idézett. Nyilvánvalóan minden gyereknek baj, ha lámpa nélkül kell élnie, de nyilván meg kell tennie a közösségnek, a családnak is azt, ami tőle elvárható. A kormány azt teszi, hogy a rezsicsökkentést életben tartotta. Most is életben tartja és ezután is életben fogja tartani. Ezzel Magyarországon a legolcsóbb a villanyáram ára és a gáz ára is. Ennek ellenére is vannak tartozásfelhalmozók, s nemcsak családok, hanem természetesen vállalkozások is. Az a végső eszköz, amikor, ha úgy tetszik, a kikapcsolással fenyeget a szolgáltató. Ez a legvégső eszköz, addig már többször mindenkit felszólított. Egyébként a ténylegesen kikapcsolt fogyasztók aránya elenyésző ahhoz képest, akiket erre felszólítanak.

Mindenesetre a rezsicsökkentés messze a legalacsonyabb árakat biztosítja ma Magyarországon európai összehasonlításban. 2,5 százalék egy átlagos háztartásnak, amit ki kell fizetnie energiaszámlára. Ha megnéz bármilyen Eurostat-statisztikát, az látszik, hogy Magyarországon a kormány mindent megtesz a családokért. Azt gondolom, hogy e tekintetben megfizethetők azok az összegek, egy hónapban maximum 7700 forint, amit az áramért ki kell fizetni egy átlagos fogyasztásnál, de akik szegények, ennél nyilván jóval kevesebbet fogyasztanak. Illetve amit a gázért ki kell fizetni, az is egy megfizethető összeg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage