KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Van egy ló, amire önök nagyon felszálltak, és lovagolni próbálnak rajta. Itt a legfőbb kormányzati politikáról beszélek. Magyarországon ma az a legfőbb kormányzati politika, hogy akkumulátorgyarmattá tegyék Magyarországot. Ugyan lehetett volna választani azt az utat is, hogy tudásalapú gazdaságot építenek ki, az oktatásba ruháznak be, esetleg növelik a pedagógusok bérét, de nem ezt az utat választották, hanem egy nagy összeszerelő üzemmé akarják tenni Magyarországot, amely összeszerelő üzem egyaránt kizsákmányolja a humán erőforrásokat és a természeti erőforrásainkat. Tulajdonképpen ez a biztos receptje annak, hogy a közepesen fejlett országok csapdájában maradjunk, avagy ez az élet a félperiférián, és úgy néz ki, hogy itt is maradunk.

Érthetetlen ez a kormányzati politika akkor, amikor a vízválság és a klímaválság kellős közepén vagyunk. Ezek az akkumulátorgyárak zabálják a vízkészletet.

(14.50)

Érthetetlen ez a politika, amikor az energiaválságnak szintén a kellős közepén vagyunk, ezek az üzemek zabálják az energiáinkat is, és akkor még a termőföldről nem is beszéltünk.

A kérdés az, hogy kinek éri ez meg, de néhány nappal ezelőtt napvilágot látott egy hír, most már tudjuk, kinek éri ez meg: hát, a külföldi munkásoknak, a vendégmunkásoknak éri meg, hiszen kiderült az, hogy az ő érdekükben arra számítanak, hogy több tízezren jönnek Magyarországra, ezekben a gyárakban fognak dolgozni. Fel lehetne persze tenni azt a kérdést is, hogy miért nem, mondjuk, arra a több százezer magyar fiatalra számítanak, akik külföldre költöztek, miért nem őket próbálják hazacsábítani. Lehet, hogy az akkumulátorgyárak nem elég csábítóak az ő részükre, és ha akkumulátorgyarmattá teszik Magyarországot, nem jönnek haza ezek a fiatalok?

Tehát, miniszterelnök úr, azt érzem, azt látjuk, hogy nagyon-nagyon sok sebből vérzik ez a politika. Kicsit úgy tűnik, mintha ez a ló megdöglött volna, és ha valaki, akkor ön biztosan tudja, mit kell csinálni akkor, ha döglött lóval találkozik. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage