DR. PANYI MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Asszony! Úgy tűnik, visszatérő baloldali hagyomány, hogy a baloldal három és fél-négy év után kényszeresen csődbe viszi azt, aminek a vezetését rábízták. Gyurcsány Ferenc 2006-ban tette ezt Magyarországgal, Karácsony Gergely pedig 2023-ban teszi mindezt Budapesttel. A minta, a recept ugyanaz: van egy kiváló adottságú, stabil pénzügyekkel rendelkező ország vagy város, a baloldal átveszi a hatalmat, majd néhány év alatt, amit csak lehet, tönkretesz, aztán jön a csőd, a megszorítások, az adóemelés.

2002-ben Magyarország Csehország mellett a legjobban teljesítő EU-tagjelölt ország volt, aztán jött Gyurcsány Ferenc és 2010-re sereghajtókká váltunk. Miközben a régiós országok minden mutatóban elhúztak mellettünk, a Gyurcsány vezette kormány csődöt jelentett, a gazdasági növekedés leállt, jött a munkanélküliség, több százezer magyar család devizahitel-rabsága. Ugyanez történik most a fővárosban is. 2019-ben Budapest egy kiváló adottságú, stabil pénzügyekkel rendelkező város volt. Jött Karácsony Gergely és mára, három és fél évvel később csődről kell beszélnünk, a tartalékok elfogytak, az adóbevételek elfolynak, azok jelentős részét Gyurcsány embereinek kitömésére fordítják.

Emlékeztetőül, képviselő asszony is említette a pénzügyi tartalékokat: 2019-ben 214 milliárd forintos tartalékkal vette át a város vezetését Karácsony Gergely. Ez mára elapadt. Hová lett a pénz? Mindeközben az adóbevételek radikálisan nőttek, az elmúlt négy évben több mint 200 milliárd forinttal több iparűzési adó folyt be a főváros kasszájába, mint Tarlós István utolsó négy évében. Csak tavalyról az idei évre 75 milliárd forinttal emelkedett ez az adóbevétel. Mindezek ellenére mára Karácsony Gergely csődhelyzetet jelentett és amellett, hogy ez a gyurcsányi minta követése, ez a baloldali recept és ez elfogadhatatlan, most pedig következik a gyurcsányi utasítás végrehajtása is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage