VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! 2015 óta védjük fokozottan a magyar határokat, Magyarország határait, mégpedig közösen együtt védtük ez év december 31-éig a Belügyminisztérium rendőreivel. Azt hiszem, hogy példás együttműködés volt a katonáink és a rendőreink között. Emlékezhetünk, 2015-ben  a 2014-es év számaihoz viszonyítva  hirtelen radikálisan megemelkedett a Magyarország határaira érkező migránsok száma. És akkor kerítést kellett építeni, ezt is közösen végezték katonák és rendőrök. A határ védelme természetesen a Belügyminisztérium feladata, és a rendőreink a katonáink segítségével járőröztek az elmúlt év december 31-éig.

Folyamatosan emelkednek a számok. Államtitkár úr is említette és utalt rá, hogy újra emelkednek a számok. Ha esetleg azt vennénk észre, hogy a magyar-szerb vagy a magyar-horvát határra érkező számok csökkennek, akkor az nagyon érdekes és nagyon furcsa módon nem azért van, mert kevesebb migráns, kevesebb illegális bevándorló érkezik, hanem mivel a magyar határ védelme kiváló: megépítettük a fizikai védelmet, hozzátettük az elektronikus védelmet és a jogi védelmet. Államtitkár úr részletezte, hogy hogyan erősítettük meg a kerítést, és hogyan reagáltunk a migránsok különböző próbálkozásaira, amit természetesen az embercsempészek segítségével és hozzájárulásával végeznek. Azért érkeznek kevesebben a magyar határszakaszra, mert tudják, hogy a magyar határszakaszon nehezebb áthatolni, átjutni, ezért más utakon érkeznek Európa felé.

Ha emlékszünk, államtitkár úr azt is említette, hogy Brüsszel 650 milliárd forintot tart vissza folyamatosan. Miután 2015 óta védjük szigorúan és saját erőből az Európai Unió déli határát, ezért járna Magyarországnak 650 milliárd forint a magyar határvédelem kiadásaira. Ebből mindösszesen 1 százalékot térített meg az Európai Unió eddig.

A magyar katonákat az orosz-ukrán háború okozta kihívások miatt is vissza kellett vonnunk a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszról, és a rendőrség határvadász ezrede kezdte meg ott a szolgálatot, immár a magyar katonák segítsége nélkül, de ugyanolyan erővel és ugyanolyan jól szolgálva védik a magyar határt.

A Magyar Honvédség katonáinak most arra kell felkészülni, hogy hadműveleti és stratégiai szinten is tovább fejlődjön és megújuljon, ezért mindent megteszünk. Ugyancsak 2015-ben kezdődött az a haderőfejlesztési program, amelyet természetesen folytatunk, folyamatosan figyelve az orosz-ukrán háború teremtette kihívásokat is, hiszen mindenre fel kell készülni, és azt gondolom, hogy a magyar katonák felkészülten védik Magyarország biztonságát.

Növekszik a költségvetés is. Ebben az évben már megközelítettük a GDP 2 százalékát, ha visszaemlékszünk, ez a walesi NATO-csúcson tett vállalásunk volt, amikor azt vállaltuk, hogy GDP-arányosan 2 százalékot fogunk elérni. Ez jövőre meg is fog valósulni. A 2024-es költségvetés tervezetében elérjük a GDP-arányos 2 százalékos teljesítést. Tudjuk, hogy ez nem a felső határ, hanem ez lesz az az alapszint, amit minden NATO-tagországnak teljesítenie kell.

Tehát 2 százalék a következő költségvetés tervezetében megvan, a magyar emberek biztonságban vannak, Magyarország biztonságban van, hiszen a Magyar Honvédség felkészült katonái védik. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage