DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Múlt héten hazánkba látogatott az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága. Én inkább azt mondanám, hogy az Európai Parlament liberális többségének kihelyezett ülésében gondolkodott ez a bizottság, mert meggyőződésem és értékrendem szerint hogyha eljövünk egy országba, hogyha eljövünk egy csodálatos parlamentbe, politikai állásunktól függetlenül alapvető feladatunk, hogy a konstruktív párbeszéd jegyében megadjuk egymásnak a tiszteletet. Vannak olyan bizottságok, mint például a LIBE Bizottság, amelyik legalább eljátssza ennek a látszatát.

(14.20)

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága még a látszatára sem törekedett annak, hogy a kölcsönös tiszteletet egymás irányába megadjuk. Hárman képviseltük  a Gazdasági Bizottság részéről Bánki Erik, az Igazságügyi Bizottság részéről Vejkey Imre és az Európai Ügyek Bizottsága részéről jómagam  azokat a lépéseket, amelyeket a magyar kormány az elmúlt időszakban tett, a 17 intézkedést, a szupermérföldköveket rendkívül feszített időintervallumban folyamatosan teljesíti az Európai Bizottsággal való megállapodás keretében.

A felkészültségükről csak annyit, hogy szóvá tették, hogy miért ennyien fogadjuk őket  nos, ennyi bizottság kapott meghívót , és alapvetően jellemző volt, hogy sajtóanyagokból tájékozódtak, hogyha ezt a szót kellene mindenáron használnom. Az volt végig a megérzésem  és Bánki Eriknek és Vejkey Imrének is , hogy gyakorlatilag ez a látogatás a május 31-ei újabb magyar vitának az előkészítése volt, egy politikai nyomásgyakorlás. Rendkívül szomorú volt azt tapasztalni, hogy valóban nagyon feszített intézkedési csomagok elfogadásával, az igazságügyi csomag nemrégen történt elfogadásával egy rendkívül konstruktív párbeszédet folytatunk az Európai Bizottsággal, és idejön az Európai Parlamentnek ez a liberális bizottsága, és mindent megtesz annak érdekében (Vajda Zoltán: Néppárti az elnöke!), mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a konstruktív párbeszédet a Bizottság irányába politikai nyomásgyakorlással egy másik irányba vigye.

De tegyük tisztába! Én azt a bizottsági találkozón is elmondtam: külön kell választani a jogállamisági eljárást és a kondicionalitási eljárást. Semmi köze az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának a kondicionalitási eljáráshoz, bocsánatot kérek! Tágabb értelemben az Európai Unió működéséről szóló szerződése 317-19. cikkelye között a költségvetés ellenőrzését teszi lehetővé, de a bizottságnak van tájékoztatási kötelezettsége az Európai Parlament irányába.

Diszkriminációmentességet várt el tőlünk a találkozó során a bizottság elnöke, Monika Hohlmeyer, miközben Daniel Freund annyiban nem becsülte a delegációnkat, hogy meg sem hallgatta a beszámolónkat, majd bejött a Delegációs terembe, személyeskedett, abszolúte diszkriminatív volt irányunkban, majd meg sem hallgatta a válaszunkat, és kiment az ajtón. Ezt követően Monika Hohlmeyer tőlünk előítélet-mentességet vár el.

Mindannyian tudjuk, hogy amit Daniel Freund megfogalmazott, arról szól ez a politikai kérdés. Ha nem támogatjuk a migrációt, nem támogatjuk a háborút, és nem támogatjuk a genderőrületet, akkor nem járnak nekünk uniós források. Annyira nem volt felkészült ez a delegáció, hogy azzal vádolta az Integritás Hatóságot vagy a korrupcióellenes munkacsoportot, hogy nem végeznek munkát, miközben pontosan tudják, hogy az első jelentés már fent van. Tehát innentől kezdve, én azt gondolom, hogy ez a fajta politikai nyomásgyakorlás nem állja meg a helyét. A magyar kormánynak kiváló az Európai Bizottsággal a folyamatos és konstruktív párbeszéde. Ezt a politikai boszorkányüldözést pedig maximálisan, de maximálisan visszautasítjuk.

És hadd legyek egy kissé pikírt! A korrupciót ellenőrző bizottság póttagjaként Cseh Katalin is látogatást tett, akivel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalással kapcsolatosan  uniós forrásokról beszélünk, a pikírtség kedvéért  nyomozás van folyamatban. Én azt gondolom, hogy ez egy bizottságnak, egy delegációnak a hitelességét vagy a komolyságát alapvetően megkérdőjelezi.

A magyar kormány továbbra is folytatja azt a konstruktív párbeszédet az Európai Bizottsággal, amit eddig is tett, hiszen az uniós források járnak a magyar embereknek. Nagyon szépen köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage