KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány idén is nyáron akarja elfogadtatni a jövő évi költségvetést. Mi már többször elmondtuk, hogy ebben a formában ez csak egy fiktív költségvetés lehet, hiszen számtalan olyan adat még nem ismert a jövő évre vonatkozóan, amelyek alapjaiban változtathatják meg a költségvetés fő számait.

Emlékszünk, hogy az idei költségvetést is egy decemberi rendelettel átírták, az elfogadás után fél évvel pedig az teljesen tarthatatlanná vált, majd behozták a parlament elé, és a bolondok napján sikerült elfogadniuk. Normális demokráciákban a költségvetést októberben, november tájékán nyújtják be, de ennél fontosabb, hogy most mi van, hiszen számtalan kérdést az idei költségvetés sem rendez. A megélhetés költségei az egekben vannak, kilencedik hónapja 20 százalék fölött van az átlagos infláció. De az élelmiszereknél ez bőven annak duplája, sokszorosa.

Magyarországot és a magyar embereket az orbáni infláció sújtja, mely a kormányzat elhibázott gazdaságpolitikájának az eredménye. Egész Európában hónapok óta Magyarországon a legmagasabb az infláció, a brutális drágulás pedig azt eredményezte, hogy már a középosztály is egyre lejjebb csúszik, ebbe sajnos már beleérthetjük a pedagógusokat és a kisvállalkozókat is. Ma hazánkban több százezer nyugdíjas a mindennapokhoz szükséges alapélelmiszereket sem tudja megengedni magának.

Az MSZP ezért állította össze a „Mentőcsomag a háztartásoknak” című programot, amely ötpontos javaslatcsomagból áll.

1. Adóstopot! Javaslatunk szerint az alapélelmiszerek Európa-rekorder 27 százalékos áfáját nullára kell csökkenteni, a nyáron kivetett kiskereskedelmi adót pedig el kell törölni.

2. Árstopot! Az MSZP szerint a jelenleg is érvényben lévő élelmiszerárstopokat egészen addig fenn kell tartani, amíg a kormány nem hajlandó változtatni az adópolitikáján, és nem csökkenti az alapélelmiszerek áfáját nullára.

3. Ehessen mindenki! A „Mentőcsomag a háztartásoknak” program célja a legrászorultabbak megsegítése, ezért kezdeményezzük az élelmiszer-bankkártya bevezetését, melynek segítségével a legrosszabb helyzetbe került 300 ezer család kaphatna 20 ezer forint értékben támogatást.

4. Tisztességes nyugdíjakat! Júniustól emeljék 5 százalékkal a nyugdíjakat azért, hogy meg tudják venni a nyugdíjasok azt, amit már korábban is meg tudtak.

5. Támogatást a kisboltoknak azért, hogy mindenhol lehessen kapni a hatósági áras termékeket.

Mindezek miatt kérdezem, hajlandóe a kormány megfogadni az MSZP javaslatait. Emelike nyáron legalább 5 százalékkal a nyugdíjakat? Csökkentike az alapvető élelmiszerek áfáját, bevezetneke élelmiszer-bankkártyát a legszegényebbek támogatására? Adnake támogatást a kisboltoknak? Várom a válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage