Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A statisztikai adatok szerint ugrásszerűen megnőtt a hazánkba érkezett vendégmunkások száma, és ezzel párhuzamosan nem látjuk nagyságrendekkel csökkenni a kényszerből külföldre vándorolt magyarok számát. Legyünk korrektek, nincs teljes átfedésben azon munkakörök köre, amit egy vendégmunkás ellát, illetve a kivándorolt magyar ellát Nyugat-Európában, de azért legalább a fizikai munkakörök tekintetében igenis elvárható lenne, hogy egy normális béreket célzó állami és kormányzati stratégia mentén hazacsábítsuk azokat, akik ebben az országban, a szülőföldjükön is megtalálhatnák a számításukat, ez pedig már jórészt kiválthatná a szervezett vendégmunkásimportnak legalább egy részét.

Igen elképesztő cikkek, híradások jönnek szembe, amelyek arról szólnak, hogy az utóbbi időkben a Vietnámból, a Mongóliából, a Fülöp-szigetekről érkezők száma nőtt a legnagyobb mértékben a vendégmunkások között, ugye, Indonézia is felzárkózik, és korábban rendeleti szinten Brazília, illetve Kolumbia irányába is  számomra a mai napig érthetetlen okokból  kinyitották a képzeletbeli kapukat. Azt látjuk tehát, hogy bár a megélhetési bevándorlás elutasításáról, úgy gondolom, hogy konszenzus kellene hogy legyen ebben a Házban, mégiscsak nagy tömegben érkeznek olyanok, akik a magyarok munkabéreire mindenképpen veszélyt jelenthetnek abban az esetben, ha a megfelelő garanciális szabályokat már most nem tesszük le az asztalra.

A Jobbik-Konzervatívok közössége teljes mértékben elszánt azt illetően, hogy legyen beépítve a rendszerbe, írjuk le, a most készülő vendégmunkás-szabályozás tartalmazza azt, hogy nem kaphat senki, aki a harmadik világból ideérkezik, nagyságrendileg alacsonyabb bért, mint az itt dolgozó magyarok, mert ez beindít egy olyan folyamatot, aminek megint csak a magyar munkavállaló lesz a kárvallottja, hiszen vagy belekényszerítik őt a nehezebb munkakörülményekbe, vagy hosszú távon csökkenni fog a bére, ami egy Európa egyik legalacsonyabb bérszínvonalát kínáló országban így is katasztrofális következményekkel járhat. Ez tehát egy konkrét kérdés, államtitkár úr: nyitottake arra, hogy rögzítsük, az érkezők nem törhetik le a magyarok béreit?

Továbbá nagyon tetszik nekünk az a modell, egyébként létező mintáról van szó, amely azt kéri, hogy a munkaadó ne csak azt igazolja, hogy keresett itthon munkaerőt, de nem talált, hanem igazolja azt is, hogy a saját köreiben fellelhető magyar, hazai munkavállalók közül nem volt senki, akit átképezhetett volna. Nyilván itt ingyenes átképzésre gondoljunk, de most kell a garanciális szabályokat letenni az asztalra, mert attól tartunk, ha a vendégmunkásimport szervezetté válik, akkor a kivándorlás lelassítása, visszafordítása is megnehezül, a magyarok munkabéreit letörik, ami nem lehet senkinek sem az érdeke; belekényszerítik a munkavállalóinkat olyan munkakörülmények közé, amelyek méltatlanok egy európai országban, márpedig ebben a tekintetben is csak Európa lehet a biztonságunk. Éppen ezért két konkrét szakmai és egyébként konstruktív kérdésemre konkrét válaszokat várok öntől. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage