DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Egy kicsit bizonytalan vagyok, hogy mit akart ezzel a hasonlatával mondani, hogy a Mi Hazánkot a cigányokhoz hasonlította. Ez nem volt teljesen világos számomra. Mindenesetre, ha nem haragszik, akkor inkább arról beszélnék, ami a kormány hatáskörébe tartozik. A kormány hatáskörébe nem tartozik az, hogy önöket a Facebook visszaengedie vagy sem. Ez nem tartozik a kormány hatáskörébe.

Ellenben szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az Európai Unió elfogadta a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletét, rövidítve: a DSA-rendeletet, mégpedig 2022. november 16-án. Magyarország számára alapvető fontosságú volt, hogy a digitális szolgáltatások, akárcsak az offline társaik, átláthatóan, elszámoltathatóan és az alapjogokat, különösen a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartva működjenek. Ezért üdvözöljük ennek az új rendeletnek, pontosabban rendeletmódosításnak a hatálybalépését. 2022. november 16-án lépett hatályba, de 2024. február 17-éig fog teljes mértékben alkalmazhatóvá válni.

Nos, miről szól ez a rendelet? Kialakítja a jogellenes tartalom elleni fellépés jogi kereteit, mindenekelőtt világos és részletes indokolási kötelezettséget vezet be a rendelet minden tartalomeltávolítás vagy a tartalom láthatóságát, a hozzáférés korlátozását érintő szolgáltatói döntéshez, a szolgáltatás igénybe vevőjének címezve. Az új szabályok azt is előírják, hogy világos és egyértelmű módon fel kell tüntetni a platformok szerződési feltételeit, amelyben biztosítják a felhasználók alapvető jogait.

Megfelelő jogorvoslati lehetőségekhez kapcsolódik, hogy a jogszabály kötelezi a szolgáltatókat belső panaszkezelési rendszer és peren kívüli vitarendezés lehetőségének biztosítására, továbbá a szolgáltatók döntéseinek vitatására biztosított lehetőséget kiegészítik a bírósági jogorvoslat lehetőségével. Végezetül a szolgáltatók a visszaélésekkel szembeni védelem érdekében észszerű időre és előzetes figyelmeztetést követően függeszthetik csak fel a felhasználói fiókokat.

Tisztelt Képviselő Úr! Azoknak a szolgáltatóknak, akik nem rendelkeznek székhellyel az Európai Unióban, de ott szolgáltatásokat kínálnak, ki kell jelölniük jogi képviselőt az egyik tagállamban. Ezenkívül a rendelet kötelezi a szolgáltatókat kapcsolattartó pont kijelölésére is, valamint olyan kapcsolattartó pontot is ki kell jelölniük, amelynek a felhasználókkal történő kommunikáció a célja.

Tehát, tisztelt képviselő úr, most az egyszer azt kell mondjam, hogy az Európai Unió rendelete  amely ebből a szempontból azért jelentős, mert itt mégiscsak egy globális szolgáltatással állunk szemben  egy előrelépésnek tekinthető. Hozzáteszem, hogy nem elsősorban a  mondjuk úgy  sérelmes kitiltásokat vagy sérelmes elhallgattatásokat kívánják ezzel a rendelettel elősegíteni, hanem bizony a jogellenes tartalmak eltávolítását, de azt legalább végre megfelelő jogi keretek közé szorítja ez a rendelet. Magyarország előtt az a feladat áll, hogy kijelöljük azokat a hatóságokat, akik majd végre fogják hajtani ezt a rendeletet, ahogyan mondtam, legkésőbb 2024. február 17-éig. Kérem, a válaszomat fogadja el. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage