TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! A Fidesz-kormány nemrégiben módosította az oroszokkal kötött paksi bővítési szerződést. Az eredetileg 2014 januárjában aláírt szerződés bűnben született, hiszen Orbán Viktor még azt is letagadta az utazást megelőzően, hogy az atomerőmű ügyében megy Moszkvába.

A folytatás mindenben megfelelt ennek a hazugságban gyökerező kezdetnek: most 2023-at írunk, kilenc év telt el, és ez alatt egyetlen kapavágás sem történt a tényleges reaktorok felépítése érdekében, bár önök már sikeresen eltapsoltak nagyjából 300 milliárd forintot.

A késés fő oka, hogy a Roszatom nem képes, nem alkalmas egy olyan tervdokumentációt benyújtani, amely Európában elfogadható lenne. Nem csak nálunk, Finnországban is így jártak, ahol az orosz cég szintén próbálkozott ezzel a reaktortípussal. A finnek levonták az egyetlen lehetséges következtetést: a nem teljesítésre és vis maiorra hivatkozva felmondták a teljesítésre képtelen Roszatommal a szerződést.

A Putyin-rendszernek lekötelezett vagy talán inkább alárendelt Orbán-kormány azonban tovább sarkantyúzza a döglött lovat, önök megpróbálják az Európában, Ukrajnában, itt a szomszédunkban rablóháborút vívó, a kontinenst időnként nukleáris csapással fenyegető orosz terrorállam félkatonai atomkonglomerátumát valahogyan benne tartani ebben a nyilvánvalóan halálra ítélt bővítési konstrukcióban.

Az ügymenet a szokásos: megy tovább a törvénytelen titkolózás és a hazudozás. Azért mondom, hogy törvénytelen, mert Jávor Benedek, a Párbeszéd-Zöldek korábbi EP-képviselője, kitartó jogi küzdelmei nyomán a bíróság jogerősen kimondta, hogy a bővítési projektet részletező szerződésrendszert nyilvánosságra kell hozniuk. Márpedig nincs a világnak az a jogrendje  az EU-ban legalábbis biztosan nincs , ami egy módosított szerződés tartalmára ne ugyanezt az ítéletet vonatkoztatná.

Miután az Európai Bizottság korábban megállapította, hogy a tervezett beruházás közpénzből, vagyis állami finanszírozásban valósul meg, ennek minden részlete a magyar adófizetőkre tartozik. Ezért felszólítom államtitkár urat, hogy ismertesse, milyen tartalmi változások történtek a szerződésben, és a módosított szöveget tegyék nyilvánossá.

Ha nincs titkolnivalójuk, akkor járjanak el jogszerűen. Ha pedig önök is szégyellik, amit az oroszokkal leboltoltak, akkor kövessék a finn példát, és mondják fel a putyini Roszatommal kötött nukleáris paktumot. Kíváncsian várom, hogy melyik utat választják, lesze merszük kiállni az igazsággal, nyilvánosságra hozzáke a szerződésmódosítást, vagy végre elengedik Putyin Roszatomjával ezt a borzasztó bővítési szerződést. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage