MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha ön kíváncsi arra, hogy mihez van merszünk, akkor összeszedem az összes bátorságomat és igyekszem válaszolni önnek.

Az világos az ön által elmondottak alapján, hogy ön nem akarja a paksi projektet, ön nem akarja Paks II.-t. Ezt sajnálatosnak tartom, mert a meggyőződésem és ami ennél fontosabb, a számok és a tények alapján a nukleáris energia, így tehát a Paks II. projekt magyar érdek az energiabiztonságot és egyébként a környezetvédelmet illetően is.

Az energiabiztonságot illetően azért, mert a jelenlegi helyzet, a háború és az azzal járó energiaválság is jól mutatja, hogy az az ország van nagyobb biztonságban, amely képes a saját energiafogyasztását, illetőleg az azt lefedő energiát a lehető legnagyobb mértékben előállítani. Na most, Paks I., az üzemelő Paksi Atomerőmű a magyarországi villamosenergia-termelés felét állítja elő, a magyarországi fogyasztás egyharmadát. Ez jól mutatja Paks I. jelentőségét. És ha ehhez hozzávesszük Magyarország növekvő energiaigényét, akkor pedig világos, hogy Paks II. nélkül nem tudjuk az országot ellátni. Ráadásul a nukleáris energia olcsó, biztonságos és kiszámítható energiát jelent. Amikor látjuk, hogy a gáz és az olaj ára hogyan változik, hogyan emelkedik robbanásszerűen egyik pillanatról a másikra, akkor elmondhatjuk, és fontos elmondani, hogy a nukleáris energiára ez nem áll meg, a nukleáris energiával ez az árváltozás, áremelkedés nagymértékben kivédhető.

Na most, ami a környezetvédelmet illeti: Paks I. 14 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülését teszi lehetővé évente; Paks II. 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé majd, és 3-3,5 milliárd köbméter gáz felhasználását teszi elkerülhetővé. Így tehát nyilvános…  világos és nyilvános is, majd mindjárt erre is rátérek, ezt is említette, hogy az atomerőmű környezetvédelmi szempontból is mennyire fontos.

Ön a nyilvánosságot említette. Tisztelt Képviselő Úr! Hadd emlékezzünk arra közösen, hogy a Paks-projekttel kapcsolatos döntéseket az Országgyűlés hozta meg, a parlamentben fogadtuk, fogadták el ezeket.

A mostani módosításra nézve pedig azt tudom elmondani, hogy ennek nyilvánosságával kapcsolatban egy percig ne legyen önben szemernyi kétely sem, hiszen a) az ön brüsszeli barátai, ahol ez most jóváhagyáson van, egy pillanat alatt le fogják tenni az ön asztalára, tehát látni fogja, b) a brüsszeli jóváhagyás után nyilvános lesz a módosítás is, amit egyébként indokol a háború, a szankciós környezet meg az eltelt kilenc év és az abban megjelenő technológiai változások is.

Na most, mindezek mellett hadd mondjam azt, hogy egyébként, amit ön itt összehordott, mindenfajta vádaskodást idehozott, azzal kapcsolatban én megértő lennék, hiszen a közelmúltban önt egy vita során Dömötör Csaba államtitkár úr elgázolta úgy, hogy még a baloldali sajtó is megénekelte ezt, és ez az embert össze tudja zavarni. Én ezt megértem, ezzel kapcsolatban megértő vagyok. Amivel kapcsolatban nem tudok megértő lenni, az az ön és a pártjának a politikai munkássága, amely mindig a magyar érdek ellen irányul.

Önök zöldeknek nevezik magukat  ezzel kapcsolatban hadd mondjam azt, hogy önök leginkább egy piócapárthoz hasonlítanak, hiszen soha nem mérették meg magukat választáson, ilyenen nem szoktak indulni. Ugyan a pióca is a környezet része, tehát ilyen értelemben lehetnek önök zöldek is. Az nem zavar engem, hogy a baloldal testén élősködnek, az sokkal inkább, hogy az ország testén teszik ezt.

A háborúval kapcsolatban is hadd hozzam ide, amit ön mondott: „Ahogy minden tisztességes ország küld fegyvereket Ukrajnának, így Magyarországnak is kéne.” Ön tehát tisztességtelennek tartja a magyar embereket, akik nem akarnak fegyvereket küldeni, és nem akarnak háborúba menni. Ugyanúgy, ahogyan a főnöke, Gyurcsány Ferenc is, aki azt mondta, hogy aki nem akar meghalni Ukrajnáért, az pocsék ember. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Önök mindig a magyar érdek ellen cselekszenek (Az elnök ismét csenget.), és mi ezzel szemben fel fogunk lépni, ha tetszik önnek, ha nem. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage