MIHÁLFFY BÉLA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A februári évértékelő beszédében jelentette be miniszterelnök úr, hogy két új, rendkívül kedvezményes áron megvásárolható, buszra és vasútra egyaránt érvényes bérlettípust vezet be a kormány május 1-jével: a havi ország- és vármegyebérletet. A vármegyebérlet egy adott vármegye határain belül, az országbérlet pedig az egész ország területén biztosít korlátlan utazási lehetőséget valamennyi helyközi buszon és nem feláras vonaton, a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain.

A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba, a teljes árú országbérlet pedig mindössze 18 900 forintba kerül, azaz gyakorlatilag két vármegyebérlet áráért egy hónap alatt akár az egész országot körbeutazhatjuk. A tanulók, a hat év feletti óvodások, valamint a fogyatékkal élők 90 százalékos kedvezményt kapnak, így számukra csupán 945, illetve 1890 forintba kerül a bérlet, míg munkáltatói költségtérítés esetén a bérletek árának 86 százalékát megtéríti a munkáltató, ami azt jelenti, hogy ezek a dolgozók mindössze havi 1323, illetve 2646 forint önköltségen tudnak ezentúl munkába járni.

Az új bérletek bevezetése jelentős költségtámogatást jelent a diákoknak, a munkavállalóknak és a családoknak egyaránt, hiszen amellett, hogy az ár rendkívül kedvezményes, a napi ingázáshoz és a hétvégi kirándulásokhoz mostantól elegendő egyetlen közös   buszra és vonatra egyaránt érvényes  bérletet váltani.

Akik tömegközlekedéssel járnak tanulni vagy dolgozni, havonta akár több ezer forintot is megspórolhatnak. Az új vármegye- és országbérlet tehát olcsó, egyszerű és korlátlan. Népszerűségét jól mutatja, hogy a MÁV-csoport május 15-ei közleménye szerint az elővételi online árusítás április 24-ei elindítása óta csaknem 304 ezer újfajta bérletet értékesítettek, amelyből közel 220 ezer vármegyebérlet volt. Az eddigi eladási adatok alapján a legnépszerűbb a mindössze 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérlet, amelyből mintegy 68 ezer darab kelt el. Nem csoda, hogy a hó eleji vásárlási adatok javában felülmúlták a korábbi hónapok bérletértékesítési számadatait.

Tisztelt Miniszter Úr! Néhány hét múlva beköszönt a nyár, a turizmus szempontjából megkezdődik a főszezon, és várhatóan tömegek indulnak meg a vízparti települések és más népszerű nyaralóhelyek felé. Azt gondolom, kicsiknek és nagyoknak, családoknak, baráti társaságoknak és egyéni utazóknak egyaránt rendkívül nagy segítséget jelent majd az igen kedvező árú vármegye- és országbérlet a várva várt nyaralások során, a belföldi úticélok elérésében is.

(16.10)

Kérdezem ezért tisztelt miniszter urat, hogyan értékeli az ország- és vármegyebérletek bevezetésének sikerességét. Várom miniszter úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage