GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A friss KSH-adatok szerint a magyar gazdaság továbbra is technikai recesszióban van; az előző negyedévhez képest és a tavalyi első negyedévhez képest is csökkent a nemzeti jövedelem. A magyar gazdaság nagy bajban van, ez pedig az orbáni infláció egyenes következménye. Az orbáni infláció emeli az energia, az üzemanyagok, az élelmiszerek és minden más árát is, emiatt van ma tetszhalott állapotban a magyar gazdaság. Ahogyan Matolcsy György megmondta, a gazdaság bajaiért az Orbán-kormány a felelős, és nem a szankciók, amelyeket Orbán Viktor amúgy is megszavazott. Magyarok milliói élnek egyre rosszabbul, csak Mészáros Lőrincet és a fideszes oligarchákat nem érinti az infláció. A világ egyetlen gázszerelő milliárdosa például egy óra alatt többet keres, mint egy pedagógus egy hónap alatt.

Az orbáni inflációval a kormány egy közgazdasági rémet szabadított a magyar családokra. Egymást érik az áremelések az élet minden területén, a bérek és a nyugdíjak eközben nem emelkednek, így egyre kevesebbet érnek; ráadásul az egekben vannak a kamatok is. Senki nem vesz új autót, új lakást, és nem is fektet be Magyarországon. Leálltak a beruházások is, mint ahogy ezt egyébként az Orbán-kormány maga is bejelentette. A magyar emberek, családok, kis- és középvállalkozások lassú, de biztos kivéreztetése zajlik, ezt mutatják a gazdasági adatok. Az áremelésekkel ma csak egyvalaki jár jól, az Orbán-kormány, hiszen soha nem látott áfabevételre tesznek szert a tudatos áremelésekkel.

Nem tudom, a fideszes képviselők szoktake járni közértbe, én igen. Egyre üresebbek a kosarak, mert nincs pénze az embereknek. Sokan panaszkodnak, és sorolják, hogy ami tavaly annyi volt, most sokkal drágább. Friss statisztika szerint egyetlen embernek, illetve egyetlen családnak havi 130 ezer forinttal kerül többe a megélhetés, mint tavaly. Ez egy család esetében már rendkívül nagy problémákat tud okozni, hiszen sokkal többet kell költeni a napi létezésre. Ebben nagyon sokan tönkremennek, azok az idős emberek pedig, akik nem tudják kiváltani a gyógyszereiket, bele is halnak ebbe a nagy jótéteménybe.

A DK és az árnyékkormány szerint az orbáni infláció megfojtja a magyar gazdaságot, és tönkreteszi a magyar embereket és családokat. Márpedig amíg az Orbán-rendszer marad, addig marad az orbáni infláció is, hiszen ez az orbáni politika emeli az árakat és okozza a válságot. A Dobrev Klára vezette árnyékkormány azért dolgozik, hogy letörjük az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek. Csak egy szociáldemokrata, fegyelmezett, kormányzóképes alternatíva tudja elérni, hogy az áremelések országa helyett végre a bér- és nyugdíjemelések országa legyünk.

Miniszter úr, államtitkár úr, az EU legrosszabb GDP-adata a magyar. Azt mondták, nem fog visszaesni a gazdaság, mégis visszaesett, és rezsicsökkentés helyett rezsiemelés lesz. Mikor fejezik be az orbáni inflációval a lakosság kivéreztetését? Várom válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage