DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: (Pillanatnyi szünet.) Köszönöm a türelmet, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném kiemelni, hogy a magyar kormány kiemelt stratégiai ágazatként tekint a turizmusra. Szeretnénk minden segítséget megadni az ágazat szereplőinek. Ez abból is látszik, hogy a járvány idején például adó- és járulékkedvezményt, bértámogatást nyújtottunk, a vállalkozások számolhattak hitelmoratóriummal, kedvezményes hitelekkel és azzal is, hogy kompenzációt kapnak a lemondott foglalások után. Aztán a háborús helyzetben a kormány célzott rezsitámogatásról is döntött, illetve fél évre felfüggesztette a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ez önmagában is jelentős segítség az érintetteknek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség az adatszolgáltatási rendszer vagy adatszolgáltató rendszer bevezetéséhez is szeretne minden segítséget megadni. Ami a műszaki feltételeket illeti, szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ingyenes szoftvert biztosítanak a tulajdonosoknak és az üzemeltetőknek, csakúgy, mint korábban a szálláshely-szolgáltatóknak.

(16.30)

Ez egyébként mobiltelefonon és táblagépen is használható, elérhető hozzá oktatóvideó és emellé oktatási segédanyagok is. Az adatszolgáltatás  ez is fontos szerintem  már március 1-jétől lehetséges, pontosan azért, hogy a szolgáltatóknak legyen elegendő idejük megtanulni a rendszer működését még a július 1-jei indulás előtt. Az is fontos körülmény, hogy az Adatszolgáltató Központba már jelenleg is 45 ezer szálláshely napi forgalmi adatai érkeznek be. Hogy ez miért fontos? Azért, mert ez segíti a kormányt a hosszú távú döntéshozatalban (Arató Gergely: Az emberek megfigyelésében!), célzottabb támogatásokat és marketingtevékenységeket tesz lehetővé, de például  Arató képviselő úr figyelmét is szeretném erre felhívni  az energetikai támogatások megítéléséhez is jó alapot szolgáltat. Tehát abban ad támpontot a kormánynak, hogy hova érdemes leginkább támogatási programokat (Arató Gergely: Mindig Mészáros Lőrinc a válasz!) irányozni.

Az NTAK működésének nagy szerepe van abban, hogy a hazai turizmus teljesítménye 2022-ben már megközelítette a 2019-es rekordévét, tehát minden nehézség ellenére majdnem elértük a rekordszintet. Álláspontunk szerint tehát az NTAK sikeresen vizsgázott. Az, hogy ezután még pontosabb statisztikai képünk lesz az ágazat teljesítményéről, még hatékonyabbá teheti a támogatási rendszert.

Végezetül szeretném még azt kiemelni, hogy folyamatosan zajlanak az egyeztetések az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel. Az adatküldés indulási időpontja épp ezen egyeztetések alapján módosult későbbi időpontra. Természetesen a kormány, illetve a Turisztikai Ügynökség továbbra is nyitott minden témával kapcsolatos szakmai javaslatra. Ezeket az ügynökség meg fogja vizsgálni, és amennyiben bármilyen további döntés születik, a szokásos rendben a lehető leghamarabb erről tájékoztatást fognak nyújtani. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage