TOMPOS MÁRTON KRISTÓF (Momentum): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Egy nagyon régóta húzódó budapesti probléma kapcsán szeretném kérni a felvilágosítását, illetve a támogatását. Ez a Nyugati pályaudvar melletti rozsdaövezet. Akik követték ezt a témát, tudják, hogy nagyon régóta nagyon sokféle ötlet merült fel: kormányzati negyed, felüljárós park, cirkuszművészeti központ, és így tovább. Maga Lázár János mondta az egyik ilyen tervről, azt hiszem talán pont a felüljárós parkról, hogy ez mennyire jó, mert 20 hektárral fog növekedni a Ligethez kapcsolódóan a zöldterület, ami 5 ezer pluszfát jelent.

Sajnos azonban a Nyugati és környékének újraépítése lekerült a napirendről, és jelenleg csak az artistaképzőnek van építési engedélye. Ez azért kifejezetten komoly probléma, mert Terézváros Budapestnek az arányaiban legkevesebb zöldfelülettel rendelkező körzete, kerülete, emiatt égető szüksége van a kerületnek arra, hogy újabb parkok, újabb zöldfelületek épülhessenek meg. Ezért a Soproni Tamás vezette önkormányzat kezdeményezte, hogy akárcsak az Eiffel tér, Podmaniczky utca, Ferdinánd híd, illetve a pályaudvar által határolt területen lehessen, ha ideiglenes módon, akkor ideiglenes módon tíz-húsz évre egy park. Ez lenne a Podmaniczky park. Csak hogy értsük az arányokat: ez egy 3,2 hektáros terület, s ha ez megépülhetne, az megduplázná a terézvárosi zöldfelületek nagyságát.

A kérdésem ezért, államtitkár úr, önhöz mint az illetékes minisztérium képviselőjéhez, hogy támogatjáke ennek a 3,2 hektáros Podmaniczky parknak a létesítését. Várom válaszát. (Taps a Momentum és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage