CSEPREGHY NÁNDOR építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm önnek a lehetőséget, hogy egy 2017-ben bemutatott projektről beszélhetünk. Valóban, a Podmaniczky park néven ismertté vált parkkoncepcióról beszélünk, amely a szocialista kormányzatok időszakában mint új kormányzati központ épült volna be. Azonban Lázár miniszter úr akkor mint kancelláriaminiszter mutatott be egy tervet a politikai és a köznyilvánosságnak, amely lényegében azt jelentette, ahogy ön is elmondta, hogy a Nyugati pályaudvartól a Podmaniczky úton át egészen az állatkertig kivezető új közparkot hozzunk létre.

Az elmúlt négy évben Vitézy Dávid államtitkár úr a Budapesti Fejlesztési Központ, majd a Nemzeti Közlekedési Központ vezetőjeként más koncepciót vázolt erre a parkra vonatkozóan, amely egy alagutat épített volna a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar közé, és ezáltal a sínek földbe süllyesztését, illetve egy összekötő alagút létrehozását hozta volna.

Miniszter úr még mindig fenntartja azt az álláspontját, amely szerint itt egy zöldterületnek kell létrejönnie. Engedje meg, hogy itt tájékoztassam a politikai nyilvánosságot is, hogy miniszter úr kérésére és utasítására Soproni Tamás polgármester úrral személyesen tárgyaltam az elmúlt hónapokban, és abban maradtunk, hogy az önkormányzat idén ősz elején leteszi azt a tervet a kormányzat asztalára, amely e közpark létrehozásának az első lépéseit meg tudja tenni, és megnézzük, hogy hogyan tudunk ebben az ügyben együttműködni, mert az az Építési és Közlekedési Minisztérium és a miniszter közös elképzelése, hogy ezen a területen egy zöldparknak, egy abszolút rekreációs funkciót magába foglaló közparknak kell megvalósulnia, nem pedig újabb épületeknek kell ezen a területen létrejönniük.

Tehát nyitottan várjuk a polgármester úr kezdeményezését. Annak a tervnek és annak a forrásszükségletének az ismeretében tudunk majd a későbbiekről közösen döntést hozni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage