DR. PANYI MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Több vitát átélhettünk itt az elmúlt napokban, elmúlt hetekben az akkumulátorgyárak kérdésében.

Továbbra is szeretném azt hangsúlyozni, hogy ahogy az elhangzott korábban is, a kormányhivatal az engedélyezési eljárás során mindig a lehető legnagyobb körültekintéssel jár el, és a kiadott engedélyek tekintetében a legszigorúbb környezetvédelmi feltételeket szabja meg. Erre uniós szabályok vonatkoznak, és ezeken a határértékeken belül a magyar hatóságok a legszigorúbb szabályokat és a legszigorúbb előírásokat írják elő.

Szintén szeretném jelezni, hogy az akkumulátorgyárak üzemeltetésére, illetve engedélyezésére vonatkozóan a lehető legnagyobb transzparenciára került sor, hiszen a kormányhivatal eljárásában több ezer oldalnyi dokumentumot tölt fel folyamatosan, hiszen ez az eljárás része. A debreceni akkumulátorgyár esetében több mint 300 kérdés érkezett az engedélyezés során, ezeket a kérdéseket a kormányhivatal egytől egyig megvizsgálta. Bármilyen szabálytalanságra kerül sor, ezeket a kormányhivatal megvizsgálja, és hogyha törvénysértésre vagy jogsértésre kerül sor, akkor ezekben az esetekben eljár. Tehát ezek az eljárások transzparensek, ezek az eljárások megtörténtek, és hogyha bármilyen ilyen bejelentés van, akkor a kormányhivatal eljár.

Szintén szeretném jelezni, hogy az akkumulátorgyárak kapcsán olyan politikai vita van kialakulóban, ami mindenképpen szembemegy az ország érdekeivel. Ezekért a beruházásokért óriási verseny van, ezekért a beruházásokért sorban állnak, és a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is olyan munkahelyekkel, amelyek a jövő gazdaságába vezetik el az országot, biztosítsa az ország versenyképességét. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage