DR. PANYI MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Vitán felül áll, hogy Magyarország és minden Kárpát-medencei magyar érdeke, hogy a háború mihamarabb véget érjen. A konfliktusban mindennap több százan vesztik életüket, Európa gazdasága pedig súlyos árat fizet a magas infláció, a magas energiaárak, a családokat és a vállalatokat sújtó nehézségek miatt. Világos az is, hogy az Európai Unió által hozott szankciók nem vetettek véget a háborúnak.

Ráadásul Magyarország több okból is súlyosan érintett a konfliktusban, hiszen egyrészről frontország, több mint egymillióan érkeztek már Magyarországra Ukrajnából a háború elől menekülve. De emellett a háború súlyos elszenvedője a kárpátaljai magyarság is, akik élete gyökeresen megváltozott: belső menekültek százezrei, szétszakított családok, áramkimaradások, létbizonytalanság. A konfliktusban sok kárpátaljai magyar vesztette életét. Minél tovább tart a fegyveres konfliktus, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a háború újabb magyar áldozatot követel.

A háborúnak tehát véget kell vetni. Ezért a magyar kormány világos álláspontja, hogy nem a konfliktus elhúzására, nem a háború eszkalációjára, nem a háború kiszélesítésére, hanem a konfliktus azonnali lezárására van szükség. Ehhez elsőként tűzszünetre, majd béketárgyalásokra van szükség.

Ezt a békepárti álláspontot a magyar Országgyűlés határozatban erősítette meg. A világ országainak többsége és a római pápa pedig szintén a béke mellett száll síkra. Ezért is felelőtlen, tisztelt képviselő úr, hogy a dollárbaloldal ismételten szembehelyezkedik a magyar emberek érdekeivel. Gyurcsány Ferenc és a dollárbaloldal nem a béke mellett, hanem a háború elhúzódása mellett áll, ezért nem szavazták meg a magyar Országgyűlés által elfogadott békehatározatot, ezért támogatják a fegyverszállításokat, ezért támogatják az elhibázott brüsszeli szankciókat, ahogyan az képviselő úr felsorolásából is kiderült.

A magyar kormány nem fogja engedni, hogy az országot külföldi nyomásgyakorlással belepréseljék a háborúba. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage