NAGY CSABA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. május 18-án tartott ülésén megtárgyalta a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó törvénymódosításokról szóló T/3756. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 26 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében, 6 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat rendelkezései kiterjednek a szakképző intézmények működésének, a duális képzés szervezésének a témaköreire, hozzájárulnak a felnőttek szakképzési lehetőségeinek a szélesítéséhez, továbbá tartalmaznak a szakirányú oktatás kereteivel, a szakképzési munkaszerződések szabályaival, a szakmai vizsgáztatással és adatkezeléssel összefüggő pontosító szabályokat.

Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy röviden a törvényjavaslat néhány elemére rámutassak! A tervezetben több módosítás irányul a duális képzés erősítésére, azok lehetőségeinek bővítésére, így a jelenleg évi egy helyett két alkalommal lesz lehetőség összesen 12 hét időtartamra a határozott idejű szakképzési munkaszerződések megkötésére, emellett a duális képző a jelenleginél nagyobb lehetőséget kap külső partnerek bevonására az oktatás folyamatába. Bővítésre kerül a duális képzőhelyekként nyilvántartásba vehető szervezetek köre, többek között az őstermelőkkel, továbbá a szakképzési munkaszerződés megköthetővé válik az egészségügyi szolgáltatási jogviszony és a közalkalmazotti jogviszony mellett is, lehetővé téve, hogy az egészségügyi és a szociális intézmények duális képzőként saját dolgozóikat szakmára taníthassák.

A javaslat biztosítja, hogy a szakképzésben is önálló szabályozásra kerülhessen a tanév, a tanítási év rendje.

Az előterjesztés a szakmai vizsgáztatással összefüggő, 2025 végéig tartó átmeneti időszakban bővíti a jogszabály alapján visszaszervezésre jogosultak körét, felhatalmazza az állam által finanszírozott szakképzési alapfeladatot ellátó, több célú köznevelési intézményeket is a szakmai vizsgák szervezésére.

Végül: a törvénycsomagba a felnőttek oktatásával összefüggésben beépítésre kerül még az Európai Unió Tanácsának ajánlása alapján az egész életen át tartó tanulást és a foglalkoztathatóságot segítő mikrotanúsítványok felnőttképzésben történő bevezetése, elterjedését segítő célzattal a felnőttképzésről szóló törvény módosítása is.

Tisztelt Országgyűlés! A Törvényalkotási Bizottság által megtárgyalt és elfogadott módosító javaslat nyelvhelyességi és kodifikációs pontosításokat tartalmaz.

Összegzésképpen elmondható, hogy az előttünk fekvő előterjesztés az elmúlt időszak szakmai eredményeit, tapasztalatait áttekintő, értékelő és finomhangolási célzatú javaslatokat megfogalmazó fejlesztési folyamat végeredménye, amelynek célja, hogy az új típusú szakképzés rendszerének fenntartható, növekedő pályára állítása segítse a szakképzést mint a jövőbe történő befektetés egyik fontos pillérét. Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage