NAGY CSABA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. május 18-án tartott ülésén megtárgyalta a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi törvény módosításáról szóló T/3755. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 23 igen szavazattal, 8 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a sajtószabadságot támogató rendelkezés. Az újságírók ellen büntetőeljárás indítása visszaélésekre, bosszúhadjáratokra adhat és adott eddig lehetőséget. Ennek a büntetőjogi eszköznek a kivétele mind az állam, mind a sértett számára tehermentesítést jelent. Ezen rendelkezés egységben áll az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bíróságának egybehangzó álláspontjával, valamint az Alaptörvénnyel, ami kimondja, hogy Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit. A büntetőjogra csak végső eszközként tekintünk, vagyis büntetőeljárásra csak akkor kerülhet sor, ha a büntetőjogon kívüli eszközök nem állnak rendelkezésre. A büntetőjogi fenyegetettség jóval aránytalanabb a többinél, hiszen egy szintre helyezi az újságírót a köztörvényes bűnözőkkel. A Törvényalkotási Bizottság által benyújtott és elfogadott módosító javaslat jogtechnikai pontosításokat tartalmaz.

Tisztelt Ház! Összességében elmondható, hogy az esetleges túlkapások kezelésére a büntetőjogi út szükségtelen. Az könnyen kiváltható lenne egy hatékonyan működő sajtó- és polgári peres gyakorlattal. Az elhangzottak ismeretében úgy vélem, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage