NAGY CSABA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. május 18-án tartott ülésén megtárgyalta a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosításáról szóló T/3676. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 26 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat célja a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosítása annak érdekében, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény 33. alcíme szerinti titokfelügyeleti hatósági eljárást a lehető legszélesebb körben folytassa le. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatali munkatapasztalataiból kiindulva tájékoztatta az Igazságügyi Bizottságot, mely bizottság a törvényjavaslat előterjesztője, hogy működési tapasztalataiban azzal a helyzettel találkozott, hogy ha a közérdekű adatigénylésre olyan adatra vonatkozóan kerül sor, amely speciális megismételt minősítési jelöléssel létrehozott iratban szerepelt, és az ilyen adat vonatkozásában a titokfelügyeleti eljárást nem tudta lefolytatni, figyelemmel arra, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság értelmezése szerint a titokfelügyeleti eljárás kizárólag a minősítővel szemben folytatható le, merthogy annak nem lehet alanya a minősítés megismétlője. (Sic!) A javaslat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tevékenysége körében kialakult helyzetet kívánja a lehető legszélesebb körben szabályozni.

A javaslat átmeneti rendelkezést is tartalmaz azért, hogy az új, kibővített tartalmú szabályozás már a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazható legyen, segítve az adatigénylők jogainak biztosítását és az információszabadság elérhető legeslegnagyobb fokú érvényesülését.

Tisztelt Ház! A Törvényalkotási Bizottság által benyújtott és elfogadott módosító javaslat pontosításokat tartalmaz. A módosítás az egyes törvényeknek a köztársasági elnök jogállásával összefüggő módosításáról szóló T/3759. számú törvényjavaslatban foglaltakkal való összhang megteremtését célzó technikai pontosítás. Mindezekre tekintettel az előttünk fekvő javaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage