DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Röviden ismertetni szeretném a Törvényalkotási Bizottság által elfogadott összegző módosító javaslat fontosabb pontjait.

A javaslat egységesíti az időközi választás kitűzésére vonatkozó moratóriumot, így az országgyűlési képviselők időközi választása, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek időközi választása és a nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választása az általános választást megelőző év április 1. napja és az egyes általános választás napja közötti időszakra nem lesz kitűzhető. Megjegyzem, ez a megközelítően egyéves szabály a moratóriumra bevett gyakorlat számos európai államban, így például Franciaországban, Csehországban és Romániában is.

Ehhez kapcsolódóan a javaslat elősegíti, hogy az Országgyűlés és a képviselő-testületek működőképessége biztosított legyen a moratórium időszakában is, hiszen a választások előtti egyéves időszakban különösen fontos, hogy a népképviseleti szervekben a választópolgárok akaratának megfelelő testületi összetétel a lehető legkisebb mértékben változzon, ezért szükséges annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a párt jelöltjeként indult egyéni választókerületi képviselő megbízatása megszűnése esetén a mandátumot a párt által az országos listán, illetve a kompenzációs listán szereplő jelöltek közül megnevezett jelölt szerezhesse meg.

A javaslat alapján egységesítésre kerül továbbá a kompenzációs lista állításához szükséges jelöltállítási feltétel, így hasonlóan az országgyűlési választásokhoz, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán is kompenzációs lista  Budapesten fővárosi kompenzációs lista  állítására az a jelölő szervezet lesz jogosult, amely a település egyéni választókerületeinek, a fővárosban pedig a kerületeknek legalább kétharmadában jelöltet állított. Mindezek mellett szükségesnek tartom kiemelni, hogy magát a törvényjavaslatot a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága is tárgyalta, melynek során a törvényjavaslat általános vitáján elhangzott felvetések is rendezésre kerültek, egyes témákban pedig további egyeztetés lehetősége is felmerült a jövőre nézve.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselők! Fontosnak tartom újra elmondani, hogy a T/3777. számú törvényjavaslat elsősorban a Nemzeti Választási Iroda által megfogalmazott, az e-ügyintézés eszköztárának megújítására és kiterjesztésére szolgáló módosításokat tartalmazza. A törvényjavaslat célja összefoglalóan a választási eljárás modernizálása, illetve az ügyintézés megkönnyítése az ügyfelek és a választási szervek számára egyaránt. Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a törvényjavaslatot. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage