TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Ennek a bejelentővédelmi törvénynek a története egy hatalmas fideszes pofára esés története és egy nagyszerű siker a Párbeszéd-Zöldek és Jávor Benedek, illetve minden tisztességes, jóérzésű magyar polgár számára.

Nézzük végig, hogy mi történt! Ez a bejelentővédelmi irányelv az Európai Unióban úgy született meg, hogy az EP-ben az akkor ott képviselőként dolgozó Jávor Benedek megfogalmazta, és később kollégáival, munkatársaival, szövetségeseivel először a Parlamenten, majd a Bizottságon is átvitte ezt az irányelvet, amely nyilván nem véletlenül egy magyar képviselőtől született meg, hiszen egy ennyire korrupt rezsimben egyetlen más EU-állam polgárai sem élnek, itt van a leginkább szükség arra, hogy a hatalom által elkövetett törvénytelenségeket vagy éppen a korrupció különböző eseteit be lehessen vizsgálni, és arra az igazságszolgáltatásnak kötelessége legyen érdemben reagálni és kivizsgálni a jogos felvetéseket.

Ezt a direktívát, ezt az uniós irányelvet hiába fogadták el, a Fidesz-kormány nem tudta vagy nem akarta Magyarországra átültetni, 2021 decemberében lejárt az erre adott határidő. Végül is sikerült most, idén áprilisban ide, a Ház elé hozni. Akkor volt egy vitánk az államtitkár úrral, elismerte a zárszavában, hogy minden, ami önök szerint rossz ebben a törvényben, az Jávor Benedek, és minden, ami jó úgymond, az pedig a Fidesz műve. Nos, amit önök jónak találtak, amit önök tettek hozzá a törvényjavaslathoz, az kerül most ki a kukába teljes joggal. Ezt azért a magyar emberek azon kis hányada, amelyik szigorúan, szorosan követi a parlamenti történéseket, elég kaján örömmel figyeli.

Tehát a Párbeszéd-Zöldek benyújtott egy indítványt, egy módosító javaslatot arra, hogy éppen azt a III. fejezetet, amelyet most törlünk is majd Novák Katalin javaslatára, vegyük ki a törvényből, hiszen akkor megmarad az eredeti, Jávor-féle koncepció  bár annak egy elég minimalista átültetése, nyilván nem kockáztatnának sokat , és azok a nonszensz részek, amelyek a Fidesz ókonzervatív, bigott világnézetét próbálják számonkérni egy XXI. századi társadalmon, azok a homofób részek, amelyeket maguk belepasszíroztak, bizony kikerülnek belőle.

Miután önök elfogadták a párbeszédes és más ellenzéki módosítók figyelmen kívül hagyásával ezt a törvényt, utána Jávor Benedekkel az Európai Bizottsághoz fordultunk, az ő figyelmüket is felhívtuk, hogy ezt az irányelvet maguknak sikerült megcsúfolni, és úgy átültetni a magyar jogrendbe, és ez nemcsak a Bizottság füléig jutott el, hanem úgy látszik, Novák Katalin is a mi érvelésünkkel értett egyet, vagy éppen ő kell hogy eljátssza a jó zsaru szerepét Brüsszel felé. Tehát akárhogy is történt, a lényeg az, hogy a Sándor-palotában arra a következtetésre jutottak, hogy bizony a Párbeszéd-Zöldek módosítóját kell támogatni, igazunk volt, ki kell venni ezt az inkriminált, botrányos III. fejezetet a törvényből.

Nagyon örülök annak, hogy legalább a saját államfőjükre hallgatnak, annak kevésbé örülünk, hogy annyira gyávák, hogy ezt a módosítást  ahelyett, hogy elfogadták volna akkor, amikor mi javasoltuk  egy TAB-ülés örve alatt, átcsúsztatva ezernyi egyéb módosító között, próbálták suttyomban megúszni, és akkor most itt hétfőn este háromnegyed nyolckor egy nagyon rövidre tervezett vitában kell csak elszenvedniük ezt az elképesztő arcvesztést. Ettől még ez egy elképesztő arcvesztés marad, államtitkár úr arcán látszik is, hogy nem sok minden maradt belőle. (Dr. Répássy Róbert széttárja a karját.) Szóval, ez egy hatalmas szakmai és politikai bukta, mi ennek örülünk, és minden jóérzésű magyar állampolgár velünk örül.

Úgyhogy lesz egy bejelentővédelmi törvény, bár nyilván vannak kétségeink, hogy ez mennyire hasznos egy ilyen kiépült hibrid rezsimben, ahol a demokratikus díszletek inkább csak paravánját képezik a háttérben folyó mocskos bizniszek elfedésének. Szóval, akárhogy is, ez mégiscsak öröm nekünk, és örülök annak is, hogy akkor belátták az igazunkat, támogatni fogják a Párbeszéd-Zöldek módosítóját, még ha nem is a mi nevünk alatt fut, hanem Novák Katalin neve alatt, hiszen nekünk, önökkel ellentétben, nem az számít, hogy ki mondja, hanem az, hogy mit mond, nem az számít, hogy honnan jön be egy módosító javaslat, hanem az, hogy mi a tartalma.

Ha önök bármilyen szinten elveket követnének, ha egy kicsit is komolyan vennék a demokráciát, a magyar Országgyűlésben még érdemi viták folynának, akkor hagyták volna magukat általunk meggyőzni a III. fejezet törléséről, de úgy látszik, maguknak ehhez már semmilyen viszonyulása nincs, sem a demokráciához, sem az érdemi vitához, sem a dolgok magukban való vizsgálatához, a dolog érdemi részének a megvizsgálásához.

Úgyhogy sajnálom, hogy így kellett alakuljon, de ha így alakult, akkor viszont már örüljünk neki együtt, mulassunk közösen a hasra eső fideszeseken, és nyomják majd meg azt a gombot! Tudom, hogy nagyon nehéz lesz, tudom, hogy remegni fog a kezük vagy a bajszuk, tudom, hogy Jávor Benedekre fognak gondolni közben, az Európai Uniót fogják magukban szidni közben.

Ehelyett én javaslok egy sokkal pozitívabb megközelítést: nézzék azt, hogy ezzel egy kicsit tudnak használni azért a magyar embereknek is! Ez egy kivételes alkalom, úgyhogy becsüljék meg, és becsüljék meg magukat is, hogy végre jó társaságban, velünk, a Párbeszéd-Zöldek frakciójával együtt szavazhatnak meg egy törvényt. Élvezzék ki ezt a közös győzelmet! Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage