NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tíz plusz egy bizonyítékot hoztam a magyar kormány ukrajnai háborúban való sajnálatos részvételére.

A legnagyobb közfelháborodást még a fideszes szavazók körében is a NATO-bővítés nagykoalíciós megszavazása okozta. A NATO-tagállamok bővítésének magyar vétóját azért szorgalmazza immár sajnos egyedüli pártként a Mi Hazánk, mert a világháború felé tett újabb lépés, provokáció volna a katonai szövetség további bővítése Oroszország határán, míg a semleges zóna nemzetközi érdek. De sajnos a magyar kormány is beszállt a háborús őrületbe.

A háborúpártiságra a második bizonyíték a gazdasági háború, a szankciók támogatása. Az oroszok elleni embargó így is felbecsülhetetlen károkat okozott, főként a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt években. Most már a magyar érdek legyen az első! A magyarok döntöttek: 97 százalék nem a szankciókra, Orbán Viktor vétó helyett mégis mindig támogatja azokat Brüsszelben. Tehát a szemfényvesztő kormánypropagandával szemben sajnos az amerikai érdekek kiszolgálásához asszisztál Magyarország is.

Ukrajna magyar pénzügyi támogatása az egyik legérthetetlenebb. A március 16-ai kormányhatározat szerint 74 milliárd forinttal támogatjuk az Unión keresztül a magyarellenes ukránokat, illetve az EU-n keresztül vétó helyett asszisztálásunkkal folyik például a lőszertámogatás is.

A magyar harckocsik működését biztosító üzemanyaggal is támogatja az ukránok háborúját Magyarország, közvetlenül is. Az ukrán olajfinomítókat és -tárolókat nyáron megsemmisítették az oroszok, azóta külföldről látják el Ukrajna hadseregét üzemanyaggal, jórészt magyar gázolajjal. Van, akinek megéri!

Az ötödik bizonyíték a Fidesz-kormány háborúpártiságára, hogy idegen katonai felvonulási területté vált hazánk a NATO-harccsoportok, főként amerikai páncélosok beengedésével. Magyarország függetlenségének feladása elfogadhatatlan. Idegen haderőknek nem volna helyük hazánkban, Magyarország a magyaroké. A NATO-bővítés megszavazása után persze nem csoda, hogy hazánk is felkerült az oroszokkal barátságtalan országok listájára.

Rendkívül álságos az a kormánypárti propaganda, hogy a magyar-ukrán határt nem lépik át fegyverszállítmányok, mert valójában igenis mehetnek Magyarországon keresztül fegyverszállítmányok Ukrajnába Szlovákia és Románia közbeiktatásával. Álszent a kormány!

Sőt, magyar felségjelzésű katonai szállítógép is visz fegyvereket Ukrajnának. Bizony, a Pápán állomásozó NATO Nehéz Légiszállító Ezred egyik magyar felségjelzésű C-17-es repülőgépébe a rakéták bepakolásáról fénykép is megjelent.

A balti légtér biztosítását is vállalták magyar Gripenekkel, ahol konfliktusba kerültek orosz vadászgépekkel, és erről büszkén be is számolt a Magyar Honvédség.

A kilencedik bizonyíték: magyar Gripenekkel Szlovákia légterének védelmét is vállalták, hogy közben ők Ukrajnának adhassák a saját MiG-29-eseiket. Ez az Ukrajnában zajló amerikai-orosz háború közvetett támogatása.

A tizedik pedig, amit a magyar kormány eltitkolt és a szlovák védelmi minisztertől kellett megtudnunk: ukrán katonák, egészségügyi szakemberek kiképzésében is részt vesz Magyarország. A részleteket hiába tudakoltuk, titkosították.

De álljon itt még egy pont, hogy miként támogatja a magyar kormány az ukránok háborúját. A Magyar Honvédség parancsnoka a nyáron szintén titokban látogatta meg az ukrán vezérkart. Erről is csak utólag, ukrán híradásból értesültünk. Az ukrán fegyveres erők vezetője akkor úgy nyilatkozott, hogy elégedett Ukrajna és Magyarország katonai együttműködésének szintjével. Most már kezdjük érteni, hogy miért. S ez a bizonyos utolsó pont a diplomáciai hadviselés, amit folytat a magyar kormány. Még az úgynevezett békepárti határozatban is egyoldalúan csak Oroszországot ítélték el.

Ukrajna területi integritásának hajtogatása helyett a magyar kormány inkább azt kéne megakadályozza, hogy a kárpátaljai magyarságot golyófogónak használják. Ez nem a mi háborúnk! Mégis több száz besorozott kárpátaljai magyar halt meg, illetve sérült meg már ebben a háborúban, így az ukránok és az oroszok után a legnagyobb véráldozatot a magyarság hozta ebben a háborúban is, pedig Kárpátalja az egyetlen régiója Ukrajnának, melyet még nem ért orosz csapás. Szögezzük hát le, hogy nem állunk ki Ukrajna területi integritása mellett. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage