MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hallgatva a felszólalását vegyes érzelmek, vegyes gondolatok voltak bennem, mert mondott olyan mondatokat, amelyekkel azonosulni tudok, amelyekkel egyet tudok érteni: a kárpátaljai magyarokat meg kell védeni, ez nem a mi háborúnk, és voltak mások is. Azonban voltak olyan mondatok, amelyeket teljességgel vissza kell utasítanom.

Az a helyzet a felszólalását hallgatva, hogy végül arra jutottam, hogy ön, tisztelt képviselő úr, a magyar kormányt teljesen alaptalanul támadva megengedheti magának azt a luxust, hogy összevissza beszéljen.

(9.30)

Ezt egy ilyen helyzetben lévő párt, mint az öné, és egy ilyen helyzetben lévő képviselő megengedheti magának még egy háború alatt is, de egy kormány és egy kormánypárt nem engedheti meg magának, ezért szeretném önt és a tisztelt Házat tájékoztatni, hogy mi is a magyar kormány álláspontja a háborúval kapcsolatban.

Tehát mi a béke pártján álltunk és állunk. Ha jól értettem, valamelyik zagyva pontban ezt is kétségbe vonta. Tehát mi a béke pártján álltunk a háború kitörése előtt is, mindent megtettünk és mindig elmondtuk, hogy a béke megőrzése a legfontosabb. Sajnálatos módon ez nem sikerült, és a háború kitörése óta, amely most már több mint egy éve tart, mindig elmondjuk, hogy a béke helyreállítása a legfontosabb, azonnali tűzszünetre van szükség, és béketárgyalásokra, senki nem gördíthet akadályt, nem helyes az, ha bárki akadályt gördít, feltételeket támaszt a béketárgyalások és a tűzszünet elé, mert csak akkor lehet életet menteni, ha a fegyverek elhallgatnak, és a háborús felek leülnek a tárgyalóasztal mellé. Tehát mi a béke pártján állunk. Sajnálatosan az igaz, hogy az Európai Unióban tulajdonképpen egyedül vagyunk. Itt lennének még a mi szerb barátaink, akik meg sajnálatos módon nincsenek az Európai Unióban jelenleg. (Novák Előd: Lehetne vétózni!)

Jó, hogy említi a szankciók kérdéskörét. Itt igyekeztem jegyzetelni a pontokat, talán azzal is vádolt bennünket, hogy mi támogatjuk a szankciós politikát. Hadd hívjam fel halkan, zárójelben a figyelmét arra, amire tegnap is volt lehetőségem Mi Hazánk-os képviselőtársa figyelmét felhívni, hogy én az önök helyében óvatos lennék az olyan vádakkal, amelyeket a magyar baloldal is megfogalmaz a kormánnyal kapcsolatban, és Gyurcsány Ferenc is megfogalmaz, mert még a végén odasodródnak Gyurcsány Ferenc mellé. (Dr. Apáti István: Biztos, hogy nem!) Lehet, hogy ez ellen ágálnak, de mégis a szavak és a tettek beszélnek, és az önök mellett ülő jobbikosok példája mutatja, hogy ez nem a siker receptje.

A szankciókkal kapcsolatban az a helyzet, hogy mi nem támogatjuk a szankciós politikát. Mindig elmondtuk, általában is, hogy nem gondoljuk helyesnek, mert a tapasztalat az, hogy az ilyen típusú politika nem hozza el a kívánt eredményt. Elmondtuk azt, hogy vannak vörös vonalak Magyarország számára. Ilyen például az ország energiabiztonságának megőrzése. Éppen ezért soha nem támogattunk semmilyen olyan döntést, és a magyar miniszterelnök, a magyar külügyminiszter és a magyar kormány mindig elérte, hogy energetika vonatkozásában kivételes eljárásban részesüljünk, kivételes eljárást ért el a magyar miniszterelnök és a magyar kormány, éppen ezért garantálható jelenleg is az ország energiabiztonsága, például érkezhet csövön az orosz kőolaj Magyarországra. Az más kérdés, hogy éppen az ukrán elnök a vezeték felrobbantásáról beszél, ami természetesen elfogadhatatlan, mint ahogy a brüsszeli hallgatás is ezzel kapcsolatban, de ezzel együtt elértük azt, hogy a szankció nem vonatkozik a csövön keresztüli kőolajszállításra, az ország energiaellátása biztosított.

Gáz tekintetében szintén nincsen semmilyen olyan döntés, amely az ország energiaellátását veszélyeztetné, és a nukleáris energia kapcsán is világossá tettük, hogy ez is vörös vonal, és semmilyen olyan szankciós döntést nem támogatunk, ami a nukleáris energiára vonatkozna, és az ország energiaellátását veszélyeztetné. Tehát békepártiak vagyunk és szankcióellenesek.

A segítségnyújtással kapcsolatban pedig hadd mondjam azt, hogy igen, van egy háború, és Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, és ha ön kritizálja azt, hogy sérült katonáknak, legyen ez akármilyen, esetünkben ukrán, de sérült embereknek, sérült katonáknak gyógykezelést ajánlunk fel, vagy akár ukrán gyerekeknek magyarországi táboroztatást, vagy szükségben lévőknek viszünk segélyszállítmányt, akkor lehet, hogy ön ezt kritizálja, de mi ezt folytatni fogjuk. A kárpátaljaiak mellett pedig, ahogyan eddig is, mindig kiálltunk a jövőben is. Most harcolunk azért, hogy a magyar anyanyelvi oktatás megmaradhasson, és rengeteg nemzetiségi iskolát ne kelljen szeptemberben bezárni.

A harcunk nehéz, kérem, hogy ehhez a támogatásukat adják meg, és ne alaptalan hazugságokat mondjanak a kormányról. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Novák Előd: 74 milliárdot Ukrajnáért! Pénzt adtok a háborúra!  Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage