DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Azzal kapcsolatban, hogy mit bír el a költségvetés, lehet, hogy más következtetésre jutunk, lehet, hogy az ellenzéki padsorokból úgy tűnhet néha, hogy egy állami költségvetés mindent elbír, de a helyzet sajnos az  tegnap erről már beszéltünk , hogy 4000 milliárd forinttal szűkült az ország mozgástere a megugró energiaszámlák miatt, aminek a kiváltó oka az az intézkedéssorozat, amelyről már oly sokat beszéltünk itt a Házban. Most erre nem szeretnék kitérni, mert nem szeretném magamat ebben megismételni.

Az ugyanakkor fontos, hogy megnézzük, hogy hogyan is alakul a magyar családok pénzügyi mozgástere akár az üdülés tekintetében, akár más alapvető javak tekintetében. Engedje meg, hogy máshonnan közelítsem meg a dolgot, és onnan kezdjem valahogy, hogy az egyik legnagyobb támogatás mégiscsak az, hogyha mindenkinek van munkája ebben az országban. Ez az elmúlt években lehet, hogy sokak számára magától értetődőnek tűnhetett, de sajnos olyan időszakba lépünk, amikor a gazdasági nehézségek miatt szerte Európában a munkahelyek is veszélybe kerülhetnek. Ezért is fontos eredmény az szerintem, hogy 3,9 százalékos a munkanélküliség, amit, ugye, 12 százalékról hoztunk le. Most 4,7 millió ember dolgozik. Hogyha ezek az emberek dolgoznak, és van munkahelyük, akkor sokkal nagyobb esélyük és lehetőségük van arra, hogy elmenjenek nyaralni ezen a nyáron is.

Ami az intézkedéseket illeti: azért jó pár olyan intézkedés született az elmúlt hónapokban, amelyek azt célozzák, hogy nagyobb legyen a családok pénzügyi mozgástere. Például: árstop, rezsitámogatás, kamatstop, említhetném a vármegyebérletet is, amit már több százezren vettek igénybe. Ezekben az a közös, hogy jelentős spórolást jelenthetnek a magyar családoknak. Ez is azt segíti elő, hogy ha szeretnének, akkor nagyobb eséllyel tudjanak elmenni nyaralni ezen a nyáron is.

Ami célzottan az üdülések vagy akár a szabadidős tevékenységek támogatását illeti, szeretném felhívni a figyelmét az Erzsébet-táborokra, amelyekben 170 ezren nyaralhatnak évente, és hogyha megnézzük, hogy ez a szám mennyi volt akkor, amikor ez a kormány elkezdte a munkáját, akkor hatszoros.

A SZÉP-kártyát említette. Valóban, az ilyen típusú támogatásoknak ez az egyik fő eszköze a kormány politikájában. Rendkívül népszerű támogatási eszközről van szó, és a kormány azzal is igyekezett segíteni a családoknak, hogy nagyobb rugalmasságot biztosított az elmúlt időszakban, hogy pontosan mire használják fel ezeket az összegeket.

Az áfa eltörlésével kapcsolatos javaslatukkal kapcsolatban csak annyit szeretnék mondani, hogy előtte érdemes tanulmányozni, hogy az uniós jogszabályok alapján mit lehet és mit nem. Jó pár termékkör esetében történt egyébként áfacsökkentés.

Ami a turizmust, illetve az üdülési lehetőségeket illeti, érdemes megnézni, hogy hogyan alakultak a turisztikai számok az elmúlt években. Tudjuk, hogy 2019 volt a magyar turizmus legerősebb éve, úgy 42 millió vendégéjszakával. Aztán 2022-re, miközben mindenféle nehézségekkel szembesültünk  járvány után háború , ez a szám megközelítette a 40 milliót, tehát a tavalyi év turisztikai szempontból csak 5 százalékkal volt gyengébb az egyébként rekordévnek tekinthető 2019-estől.

És hogyha az a kérdés, hogy hogy néz ki az idei szezon, mit látunk abból, hogy mennyien tudnak elmenni idén nyaralni, akkor a január-márciusi adatokra hagyatkozhatunk, ahol is a 2022-es adatnál 4 százalékkal magasabb a vendégéjszakák száma Magyarországon, tehát intenzívebb a turizmus. Azt azért hozzátenném, hogy ebben a külföldről érkezők vendégéjszakái is benne vannak, tehát ezt érdemes külön megvizsgálni.

Az, hogy egyébként a kormány hogyan segíti, hogy minőségi szolgáltatást kapjanak az üdülni vágyók: 41 szálloda, 111 panzió és 5400 magánszálláshely fejlesztéséhez nyújtottunk támogatást. Ami a strandokat illeti, 18 településen 42 szabadstrand újult meg, és egyébként még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ha azt nézzük, hogy a partszakaszok szerint mennyi szabadstrand van például a Balatonnál, a partszakaszok kétharmadán ilyen van.

Azt is szeretném hozzátenni  ezt a múltkor nem említettem , hogy befejeződött a bringakör fejlesztése a Balatonnál, tehát most már teljesen minőségi módon körbe lehet tekerni a Balatont. Ez már lehetséges a Tisza-tónál is, a Velencei-tónál is, tehát a szolgáltatás minősége is egyre jobb.

Egyébként azt szeretnénk, hogy nemcsak a Balatonnál, hanem az egész országban minden üdülni vágyó (Az elnök a csengő megkocogtatásával többször jelzi az időkeret leteltét.) megfelelő, jó szolgáltatást kapjon. Ehhez a kulturális, történelmi, gasztronómiai és természeti adottságaink megvannak. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage