SEBŐK ÉVA (Momentum): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Úgy kéte hete nagyon érdekes beszélgetésben volt részem. Itt, a Parlament folyosóin összefutottam Kovács állampárti képviselőtársammal, aki arról tájékoztatott, hogy a Belügyminisztériumban egy megbeszélésen fog részt venni a Békés megyei kórházak jövőjét illetően. (Rétvári Bence és Vitályos Eszter többször közbeszól.)

Ezen őszintén meglepődtem, és egyébként azt mondta, hogy a bizottság delegálja őt erre a megbeszélésre. Azért lepődtem meg őszintén, mert Kovács úr a Népjóléti Bizottság tagja, amelynek én is tagja vagyok, és nem emlékszem, hogy ott delegáltuk volna őt bármilyen megbeszélésre. Amikor pedig beszéltem a bizottság elnökével, Varga Zoltán úrral, akkor ő is meglepődött, ő sem tudott erről egyeztetésről, és ő sem delegálta Kovács képviselő urat. Rövid tanakodás után arra jutottunk, hogy egyetlen dolog történhetett: Kovács képviselő urat a Fidesz párton belüli bizottsága delegálhatta a megbeszélésre.

Mit mond el a minisztérium működéséről és demokráciafelfogásáról, hogy a parlament bizottságai helyett az állampárt bizottságaihoz fordul, ha egyeztetésre kerül a sor? Miért kezeli a Fidesz a magyar egészségügy helyzetét úgy, mintha a Fidesz belügye lenne?

A képviselők legfontosabb munkaeszköze az információ. Az állampárt azonban következetesen kicsavarja az ellenzéki képviselők kezéből a legfontosabb munkaeszközt. Elég csak arra gondolni, hogy mind a minisztérium, mind pedig az orosházi kórház egyértelműen hazudja másfél év után is, hogy nem tudják, melyik osztályon hány orvos dolgozik.

Ha most felteszem azt a kérdést, hogy mi hangzott el ezen az egyeztetésen, fogok érdemi választ kapni? Változtatni fog valamit az, ha felhívom a minisztérium figyelmét arra, hogy kötelesek a munkánkhoz szükséges felvilágosítást megadni? Nem, nem fog. Az elmúlt szűk egy évben különböző formában, de úgy 150 kérdést tettem fel különböző minisztériumoknak, hatóságoknak, intézményeknek. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor kaptam érdemi választ.

Azonban, hogy az utókornak megmaradjon, szeretném feltenni a három legfontosabb kérdést. Az első, hogy miért a Fidesz bizottságaival egyeztet a Belügyminisztérium az Országgyűlés bizottságai helyett. Mi hangzott el ezen az úgy tudom, múlt heti egyeztetésen a Békés megyei kórházak jövőjéről? És gyanítom, hogy Rétvári úr fog nekem válaszolni; közel egy évvel ezelőtt feltettem önnek egy kérdést interpelláció formájában, hogy mi fog történni az orosházi kórház többnapos sebészetével. Ön akkor elhajtott, hogy tényleg csak ideiglenesen van bezárva, és majd meglesz, így tíz hónap után megkérdezem, hogy mikor nyit újra az orosházi kórház többnapos sebészete. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage