NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Papírforma szerint ismét elveszítem a képviselői mandátumomat (Zaj, folyamatos közbeszólások.), de a 2016-os  a Jobbik köpönyegforgatása miatti  lemondásommal szemben ezúttal az Országgyűlés történetében először maga a plenáris ülés dönthet egy mandátumelvételről majd a jogerős bírósági döntés után. Ráadásul politikai akciók általi véleménynyilvánítás miatt rekeszthetnek ki az Országgyűlésből. Tizenhárom év Fidesz-kormányzás után ott tartunk, hogy míg a börtön helyett itt üldögélő Gyurcsány mandátuma nincs veszélyben (Közbeszólások a DK soraiból.), az enyémet elveszik egy szivárványos, na, jó, több szivárványos zászló (Derültség.) leszedése és a Szabadság téri kommunista emlékmű elvileg tiltott önkényuralmi jelképeinek figyelemfelhívó eltávolítási kísérlete miatt, lelkiismereti kötelességemnek tekintett cselekedeteim halmazati büntetéséül. (Folyamatos zaj, közbeszólások.)

A Sztálin-szobor ledöntésében lángvágóval közreműködő Pongrátz András, 1956-os szabadságharcos felhívására megkísérelt szimbolikus akció mint büntetőügy most harmadszor is elsőfokú eljárásra indul nyolc év után, ami az igazságszolgáltatás újabb szégyene, hiszen pofonegyszerű ügy, kamerák kereszttüzében cselekedtem, sosem tagadtam az elkövetést, a mentelmi jogomról is mindig lemondtam, illetve kértem annak felfüggesztését, mégis tíz év elteltével születhet végső ítélet, illetve papírforma szerint mandátumfosztás.

Bár felmentettek első és másodfokon jogerősen, de a Kúria új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. Gaudi-Nagy Tamás ügyvédemmel bebizonyítottuk, hogy a Szabadság tér már rég nem temetkezési emlékhely, de az ügyészség vádat módosított, hogy valahogy végre elítélhessenek. Csak tavaly született újabb jogerős döntés, próbára bocsátottak, tehát az LMBTQP-propagandával kapcsolatos két büntetőügyemet nem a próbára bocsátás alatt követtem el, mégis összekötik most a hármat.

Két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett a rendőrség, éjszakai házkutatást tartottak otthonomban, illetve idős szüleimnél is, DNS-mintát is vettek az ujjlenyomatvétel és fényképkészítés mellett, mindezt pusztán egy szivárványos zászló bevonása miatt, így próbálja a kormányzat megfélemlíteni a devianciák propagálásával szemben felsorakozott normalitáspárti erőket. Sőt, titkosan elrendelték mobiltelefonom kimenő és bejövő híváslistájának ellenőrzését, társadalmi kapcsolataim felkutatását a mintegy ezeroldalas nyomozati anyagban, ezt a megfigyelési dokumentumot közzé is tettem most Twitter-oldalamon.

A Gyurcsány-Bajnai-rezsim idején öt különböző ügyemben állapította meg bíróság jogerősen, hogy törvénytelenül állítottak elő, miközben jogszerűen egyszer sem sikerült nekik. Ahogy akkor megpróbálták a garázdaság gumiparagrafusát ráhúzni minden nemzeti ellenállásra, úgy vádol most az ügyészség engem is a definíciójával: olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottam, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen. Pedig a kihívóan közösségellenes magatartást épp hogy például azok követik el, akik a szivárványos zászlót kitűzték, szerintem. A kormányzat ezt máshogy látja.

S bár több szimpatizánsunk javasolta nekem a mandátumom megmentése érdekében, de nem kérek kegyelmet. (Derültség és közbeszólások, köztük: Esetleg egy Kossuth-díjat?) Legyen ez az ügy figyelemfelhívás, hogy változtassanak a kormány politikáján.

Ami pedig a mentelmi jogot általánosságban illeti, a Mi Hazánk Mozgalom eltörölné ezt az idejétmúlt politikusi privilégiumot, hogy ne bújhassanak amögé a farizeus politikusok. Egyetlen pártként képviselőink mindig megszavazzák mindenki mentelmi jogának a felfüggesztését. Leszavazták a mentelmi jog eltörlése érdekében benyújtott alaptörvény-módosításunk tárgysorozatba vételét, mondván, ebben egységes joggyakorlat van nemzetközi szinten. Ez azonban hazugság, igenis van több európai példa a mentelmi jog eltörlésére vagy korlátozására, az Egyesült Királyságban és 2012 óta már Szlovákiában sem védi mentelmi jog a képviselőket a büntetőjogi felelősségre vonástól.

Javaslatunk leszavazását azzal is indokolták, hogy közvádas ügyekben úgysem élnek a mentelmi joggal, de ezt is cáfolnom kell. Több ilyen eset volt Orbán- és Gyurcsány-kormányok alatt egyaránt. Fideszes képviselőkkel szemben például magánokirat-hamisítás, hűtlen kezelés, sebességkorlátozás jelentős túllépése ügyében kérte az ügyészség mentelmi jog felfüggesztését hiába, míg a DK-s árnyékminiszter, Arató Gergely életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétségével bújt a mentelmi joga mögé. (Arató Gergely: Nem bújtam...) Az Alaptörvényben az a hazugság áll, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, csak ugyebár, vannak egyenlőbbek.

Kérem tehát a mentelmi jogom felfüggesztését, miként a mentelmi jog eltörlését is. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage