DR. SZEBERÉNYI GYULA TAMÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A tisztelt Ház asztalán fekvő, a szerencsejáték-szervezéssel és az elektronikus ügyintézéssel összefüggő, valamint egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról szóló T/4027. számú törvényjavaslatban foglaltak részben adminisztratív jellegűek, gyakorlati tapasztalatokon alapulnak, részben pedig az egyes folyamatok újraszabályozására, illetve új folyamatok kialakítására irányulnak.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosításai a szerencsejáték-szervezés kapcsán felmerült szabályozási igényeket kívánják átvezetni, mellyel a jogalkotó erősíteni kívánja a hazai szerencsejáték-szervezés és ezen belül kiemelten a távszerencsejáték versenyképességét, szem előtt tartva annak átláthatóságát, szabályozott szervezését, valamint a játékos védelmét.

A jelen törvényjavaslat többek között a piacnyitásból eredő, az állami játékszervező Szerencsejáték Zrt. által azonosított egyes szabályozási szükségletekre reflektál. Felmerültek továbbá a gyakorlatban olyan egyéb, szintén az állami játékszervező által jelzett szabályozási igények is, amelyek a szerencsejáték-szervezés hatékonyságának további növelését eredményezik.

A javaslat ezentúl foglalkozik a szerencsejáték-felügyeleti feladatokat ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által kezdeményezett, a hatósági feladatellátás keretében felmerült gyakorlati problémák kezelését, a törvényi szintű szerencsejáték-szabályozás koherenciájának erősítését célzó módosításokkal is.

A tervezet egyes elszámolási, nyereményalap- és játékadóképzési szabályokat is módosít, többek között az egyéb sorsolásos játék részletszabályainak megalkotása keretében, másrészt a piacnyitásra tekintettel a távszerencsejáték-szervezői kör bővülési lehetősége miatt.

A számsorsjáték-nyereményalap képzése szempontjából új szabály, hogy nem kizárólag a játékos által megvásárolt sorsjegyekre eső fogyasztói ár számíthat bele a nyereményalapba, hanem ezt a szerencsejáték-szervező is kipótolhatja. Ennek célja további új típusú számsorsjátékok bevezetési lehetőségének megteremtése.

Tisztelt Ház! Az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszerről szóló 2014. évi LXXXIII. törvény módosítása szerint a nemzeti egységes kártyarendszer kiemelt célja, hogy az egyes elektronikuskártya-kibocsátók és -elfogadók, mint például az állam, az önkormányzatok, közlekedési vállalatok, a rendszerhez történő csatlakozással magas fokú biztonsággal nyújtsák szolgáltatásaikat.

Ahhoz, hogy az egyes állampolgárok kártyafelhasználóként tudjanak csatlakozni a nemzeti egységes kártyarendszerhez, regisztráció szükséges. A módosításnak köszönhetően a NEK-regisztráció elérhetővé válik az elektronikus ügyintézési pontokon, amelyek a gyors ügyintézést támogatják a kormányablakokban. A KIOSK-projekt egy ügyfélközpontú, szolgáltató hozzáállású állam működéséhez járul hozzá. Az érintőképernyős eszközökön könnyen, gyorsan, ügyintézői beavatkozás és sorban állás nélkül lehet meghatározott ügyeket elektronikusan intézni. Ilyenek például a vezetői engedély, személyi igazolvány pótlása, különböző gépjárműügyek, anyakönyvi kivonat és erkölcsi bizonyítvány igénylése. Ezt a szolgáltatást azok az állampolgárok is igénybe tudják venni, akik nem rendelkeznek az elektronikus ügyintézéshez megfelelő technikai eszközökkel.

Tisztelt Országgyűlés! Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény elfogadásával, az automatikus közigazgatási döntéshozatali rendszer igénybevételével egy közigazgatási ügy emberi beavatkozás nélkül történhetne meg. Az automatikus közigazgatási döntéshozatali rendszer európai uniós projekt keretében, részben európai uniós forrásból kerül kialakításra. A szabályozás célja, hogy az AKD-rendszer igénybevétele lehetővé váljon az elektronikus ügyintézést biztosító szervek részére. Az AKD-rendszer által a korábban ügyintéző segítségével végzett folyamatok automatizálhatóvá válhatnak, amelyek hozzájárulnak az ügyintézők terheinek csökkenéséhez, a közszolgáltatások színvonalának, hatékonyságának növeléséhez.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Összegzésként elmondható, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat előremutató rendelkezéseket tartalmaz a szerencsejáték-szervezéssel és az elektronikus ügyintézéssel összefüggően, ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az elhangzottak ismeretében  a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan  támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage