NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök asszony. 192 állami céget, nyereséges állami céget, amik befizettek a költségvetésbe, hogy abból működhessen az állam, hogy utakat építsen, utakat újítson fel, és így tovább, azokat önök eladták, fogták, és áron alul eladták. Megkérdezte már valaha a főnökét, hogy miért tették ezt? Kérdeztee ön bármikor Gyurcsány Ferencet, hogy hogyan volt ahhoz bátorsága, hogy a magyar nemzettel ilyet tegyen, hogy 192 állami céget a MOL-pakettől a reptéren át (Varga Zoltán: Pataky Attila!), energetikai cégek, vízművek, csatornázási művek, gázművek, elektromos művek, tisztelt képviselő úr... Nagyon sok állami cégben, a Magyar Postában részvényeket eladtak, tisztelt képviselő úr. (Varga Zoltán: 140 millió, Pataky Attila!) Hogyan gondolták komolyan azt, amikor az állami vagyonnal felelősen kell gazdálkodni, arra vigyázni kell, és azt gyarapítani kell? Önök ennek az ellenkezőjét csinálták.

2010 óta az állami vagyon gyarapodik és növekszik, tisztelt képviselő úr. Mi azért dolgozunk, mi azt gondoljuk, hogy az állam jó gazda, hogy helyes, ha visszaszerezzük az önök által elherdált és az önök haverjai zsebébe kerülő állami cégeket, vagy éppen a Gyurcsány Ferenc zsebébe kerülőket, timföldgyár, és így tovább, sorolhatnánk ezeket az elképesztően brutális korrupciós ügyeket, amik önökhöz kötődnek.

Mi visszavásároltuk a gáztározókat, ezért ezen a télen nem volt gondunk a gázellátással, mert meg tudtuk tölteni a gáztározókat. (Varga Zoltán: Hétszeres áron vettétek Putyintól a gázt!) Önök feljelentést tettek a visszavásárlásra, tisztelt képviselő úr. Szégyenteljes, amit mond! Szégyenteljes, amit mond! (Varga Zoltán: Valóban az! Hétszeres áron!) Tele van csúsztatásokkal és hazugságokkal a felszólalása, miközben önkritikáról szó sem lehet. Ön véletlenül a 2010 előtti, az országot lerabló politikáról nem szólt egy szót sem, tisztelt képviselő úr.

Ha megnézzük ezt a törvényjavaslatot, a vitát követőnek úgy tűnhet, mintha bármi köze is lenne ahhoz, amit Varga képviselő úr mondott. Ön több mint tíz percig semmit nem mondott erről a törvényről, semmit. Ez a törvényjavaslat, ami itt van, ennek a törvényjavaslatnak a vitáján vagyunk most itt, ebben a törvényjavaslatban a szerencsejáték-szabályozással, valamint az elektronikus ügyintézés előmozdításával kapcsolatos passzusok szerepelnek, tisztelt képviselő úr. (Varga Zoltán: Ne őrjítsen már meg! Hat perce beszél rólam!)

Én értem, hogy ön úgy jön be parlamenti vitákra, hogy nem érdekli, hogy egy törvényben mi szerepel, amin vitatkozni fogunk, így szokott bizottsági ülést is vezetni. Értem, hogy önt nem érdekli az, hogy milyen témában van itt. Ettől függetlenül ez egy fontos törvény, tisztelt képviselő úr, mert módosításra kerül a szerencsejáték-szervezésről szóló törvény is. Az elmúlt időszakban a szerencsejáték-szervezés kapcsán felmerült szabályozási igényeket kívánja kiszolgálni.

Külön hangsúlyt kap benne  erről sem beszélt  a fogyasztók védelme, ami, azt gondolom, hogy az online világban napjainkban, az egyre inkább táguló és megannyi veszélyt jelentő online térben indokolt, hogy a személyes adatok védelme, hogy a szerencsejátékosok védelme indokolt egy ilyen esetben, egy olyan világban, ahol az online tér ennyire kitágult.

A törvényjavaslattal módosításra kerül az egységes elektronikus kártyakibocsátási keretrendszerről szóló törvény is, mely a NEK-regisztráció elektronikus ügyintézési ponton történő elvégzésének szabályait határozza meg.

Az e-ügyintézési törvény módosításával pontosításra kerül az automatikus döntéshozatal szabályozása, valamint hatályon kívül helyezi a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások bejelentéséért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértékének megállapítására és megfizetésével kapcsolatos szabályozására irányuló felhatalmazó rendelkezést. A mostani törvényjavaslat célja tehát: egy újabb lépést tesz az elektronikus ügyintézés minél szélesebb körben való kiterjesztése irányába.

Korábban is beszéltünk már erről: a Fidesz-KDNP-kormány célja és fontos célkitűzése az ügyfélközpontú szolgáltató állam és a hatékony, korszerű közigazgatás kiépítése, amely a magyarok mindennapi életét könnyíti meg. Az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő adminisztrációs és bürokratikus terhek csökkentése legalább olyan fontos, mint az adóterhek csökkentése.

Sokszor beszéltünk már itt ezen Ház falai között is a bürokráciacsökkentő lépésekről, törvényjavaslatokról, hiszen az elmúlt években is számtalan olyan jelentősebb lépés történt, melynek köszönhetően az ügyintézés mára összehasonlíthatatlanul egyszerűbb, gyorsabb és digitalizáltabb, mint mondjuk, akár az önök idejében volt. Mára már több mint négymillióan rendelkeznek ügyfélkapu-hozzáféréssel, és a kormányablakok létesítésével gyors és egyszerű az ügyintézés. Online időpontfoglalással, sorban állás nélkül, rövid idő alatt mintegy 2500 ügy ügyintézésére van lehetőség. Ezenkívül érdemes azt is megemlíteni, korábban önök ezt is támadták: 2021-től már másfél millió államigazgatási ügy intézése ingyenessé, illetékmentessé vált.

A mostani módosítások, azt gondolom, hogy technikaiak alapvetően, de szükségesek, mert egy újabb lépést tesznek az elektronikus ügyintézés minél szélesebb körű elterjesztése irányába, és egy újabb lépést tesznek a megfelelő szabályozás irányába. Ennek megfelelően a KDNP-frakció támogatni fogja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage