DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Röviden szeretnék  azzal együtt is, hogy kicsit messzire kanyarodtunk , először is Varga képviselő úr felvetéseire, aki sajnálatos módon már tényleg nincs itt, folytatva azt a hagyományt, hogy egyes ellenzéki képviselőket addig érdekel a parlamenti munka, amíg a saját hangjukat hallják. Ez sajnálatos. Jobb lenne egymást megtisztelni, hogy legalább a saját felvetéseikre adott válaszokat meghallgatják. A felszólalásából egy olyan hely képe rajzolódott ki, ahol gyakorlatilag már nem maradt semmilyen vagyonelem, és az államot kisemmizték. Nagyjából, hogyha abból indulunk ki, amit Varga képviselő úr elmondott, akkor ez lenne a kép.

Ezzel ellentétben, amióta ez a kormány van hivatalban, több tízezer milliárd forinttal nőtt az állami vagyon. Ez elmondható az energetikai szektorról, elmondható a kiskereskedelmi szektorról, elmondható a médiáról is egyébként, elmondható a bankszektorról. Szerintünk ez jó fejlemény. Tehát hogyha igaz lenne az a felvetés, az az állítás, amit Varga képviselő úr mondott, akkor nem növekedett volna, hanem csökkent volna az állami vagyon nagyságrendje.

Ami a Szerencsejáték Zrt.-t illeti, hogyha folytatódott volna az a privatizációsorozat, amit megkezdtek még a kormányzásuk alatt, akkor ma itt nem vitatkoznánk arról, hogy a magyar Szerencsejáték Zrt. egyébként milyen tevékenységet folytat, és hogyan módosítsa a tevékenységét, és hogyan alakítsa át úgy, hogy az az újfajta szerencsejáték-szokásoknak, fejleményeknek is megfeleljen. Nem tudnánk erről vitatkozni, mert már rég privatizáltak volna mindent.

Azzal ellentétben, amit Varga képviselő úr állított, a Szerencsejáték Zrt. egy életerős vállalat, amely egyébként a magyar GDP nem kis részét is képviseli, például azzal, hogy az ország egyik legnagyobb értékesítési hálózatát működteti. 7735 értékesítési ponton lehet elérni a termékeit, hazai szolgáltatásokat, leginkább hazai szolgáltatásokat vesz igénybe, és ami épp ennyire fontos, magyar embereknek ad munkát, és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a tiszta játékbevétel kétharmadát adók, díjak, járulékok, osztalék formájában visszautalja az állami költségvetésbe. Hogyha privatizálták volna ezt a szektort is, akkor ez a bevétele nem lenne a magyar államnak, akkor nem beszélgetnénk erről.

Szó esett arról, hogy milyen tevékenységeket támogat a Szerencsejáték Zrt. Elhangzott pár példa. Kimaradt jó pár másik, amiből az is látszik, hogy nagyon sokrétű ez a támogatási tevékenység. Például támogatja a Magyar Parasport Jövőjéért Alapítványt, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, támogatja az Országos Mentőszolgálatot. A Szerencsejáték Zrt. támogatásával 19 helyszínen adtak át olyan játszótereket, ahol ép és fogyatékossággal élő gyermekek közös játékokon keresztül ismerhetik meg egymást. Hogyha az lenne a feladat, hogy folytassam ezt a sort, akkor ez nagyon-nagyon hosszú sor lenne, és nem szeretnék visszaélni az idejükkel.

Ami a kaszinókoncessziót illeti, nőtt az állami kontroll az elmúlt években a kaszinószabályozásban, és ennek eredményeképp kifehéredett az ágazat. Szeretném ezt számokkal is alátámasztani. 2021-ben 5 milliárd forint folyt be koncessziós díjakból, szemben a 2010 előtti 1-1,5 milliárd forinttal.

(15.40)

Tehát közel ötszörösére nőtt az az összeg, amelyet a magyar állam kap a koncessziós bevételekből. És arra is külön szeretném felhívni a figyelmet, hogy az üzemeltető által fizetett koncessziós díjak mértéke meghaladja a más országokban fizetendő koncessziós díj mértékét.

Ennyit szerettem volna hozzáfűzni az elhangzottakhoz, és remélem, hogy majd a törvényjavaslat valódi tárgyában is lesz lehetőség érdemi vitára a szakbizottsági szakaszban. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage