NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egészen döbbenetes verbális ámokfutást hallhattunk Kálmán Olga képviselő asszonytól, független, objektív újságírótól, Gyurcsány Ferenc egyik személyes kedvencétől.

Az a helyzet, tisztelt képviselő asszony, az, hogy önök rendre megpróbálnak történelmet hamisítani, mint MSZMP-s elődeik, rendre megpróbálnak olyan osztályharcot szítani a kultúrában, mint MSZMP-s elődeik, rendre megpróbálják megcímkézni, hogy ki a jó tenorénekes vagy ki a jó atomfizikus, vagy ki a jó tudós és ki a rossz, ahogy MSZMP-s és kommunista elődeik, azt 2023-ban egészen felháborítónak gondolom.

Nézzük meg azt, hogy ön 6 milliárd forintról beszélt, a 6 milliárd forintot nagyon sokféleképpen lebontotta, épp csak lélegeztetőgépekre nem váltotta... (Kálmán Olga: Ezt már ledaráltátok, a papírokat!)  azt is lehetett volna , én is hadd világítsam ezt meg máshogy: ennek az összegnek a közel 30-szorosát lopták el önök a négyesmetró-beruházásból. (Soltész Miklós Kálmán Olgához: Nem kell mosolyogni!) OLAF-papírjuk van arról, pecsétes európai uniós papírjuk van arról, hogy 167 milliárd forintot loptak el a négyesmetró-ügyből, közel 30-szorosát ennek az összegnek, ami az ön elvbarátai zsebébe vándorolt, tisztelt képviselő asszony. OLAF-papír van erről, az Európai Unió kiállította a pecsétes papírt. 167 milliárd forintot loptak el a négyesmetró-beruházásból! Az közel harmincszorosa ennek az összegnek, tisztelt képviselő asszony.

Világítsuk meg egy másik módon ezt az összeget! Egy zsidó családtól elkobzott villában él Gyurcsány Ferenc a feleségével, az ön árnyék-miniszterelnökével. Ezt anno elkobozták, és hogy legálissá tegyék a kilencvenes évek elején, tisztelt képviselő asszony, ön szerint piaci és fair ár volte, hogy 9 millió forintért jutott hozzá a Szemlőhegy utcában, a Rózsadomb kellős közepén, a medencés óriásvillához Gyurcsány Ferenc és felesége, aminek csak a 10 százalékát kellett kifizetnie, tisztelt képviselő asszony. Tehát 900 ezer forintot kellett kifizetni, és a maradék összeget 25 évre elosztva kellett kifizetni. (Soltész Miklós Kálmán Olgához: Tessék figyelni!)

Hallottuk, hogy Gyurcsány Ferencék azt állítják, hogy árulják a villát. Mi teszünk egy ajánlatot, ne bukjon semmit Gyurcsány Ferenc, mi 9 millió forintért a magyar köz javára szívesen megvásároljuk, és így nem bukik egy fillért sem. Mert olyan aljas módon forgatták akkor is a lapokat, hogy ennyiért jutott hozzá Gyurcsány Ferenc és felesége azért az elkobzott, lopott villához, tisztelt képviselő asszony. 9 millió forint, aminek 10 százalékát fizették ki az elején. Ezt szerintem összedobjuk, hogy a magyar nemzet javát szolgálhassa onnantól az a villa, amihez számtalan vér és számtalan emberi élet nyomorúsága tapad, tisztelt képviselő asszony.

(17.10)

Ön bejön ide, Klebelsberg Kunó örökségét gyalázza, elmondja, hogy azok az emberek; csatlósnak nevezi Jelenits István atyát vagy  (Kálmán Olga: Mondtam? Ezt mondtam?) ezt tette, tisztelt képviselő asszony  Melocco Miklóst vagy Szabó Magdát és így tovább (Kálmán Olga: Elmondjam még egyszer?) olyan szereplőkről, a magyar történelem, a magyar kultúra, a magyar irodalom olyan szereplőiről beszélt, tisztelt képviselő asszony, a magyar tudományos élet olyan szereplőiről beszélt, akiknek a munkásságához ön semmiképpen nem érhet föl, tisztelt képviselő asszony, azért ezt tisztázzuk. Az, hogy ön ezeket az embereket, akiket államtitkár úr felsorolt, gyalázza, azt mondja: az önök kis elit klubja. (Kálmán Olga: Van szövegértési nehézség?) Azt mondta: az önök kis támogatóinak az elit klubja, ezt mondta szó szerint, tisztelt képviselő asszony! (Kálmán Olga: Nem!)

A Corvin-lánccal kitüntetettek feladata, hogy Magyarországot képviseljék nemzeti és nemzetközi szinten is, mert ezek az emberek olyan dolgot tettek le a magyar tudomány, a világtudomány, a kultúra asztalára, ami megsüvegelendő teljesítmény, éppen ezért világhírűek, és számtalan helyen, ahol élnek, ahol megfordulnak, ahol bemutatják a tudományos munkásságukat, a művészi munkásságukat, ott a magyar nemzet hírét öregbítik. Értem, hogy azért ellentétes az önök felfogásával ez a felfogás, mert önök ahol csak tehetik, gyalázzák a saját hazájukat, tehát ha önök elutaznak Washingtonba, Brüsszelbe, Egyiptomba, Dél-Amerikába, Ausztráliába, az önök programja az, hogy gyalázzák Magyarországot, a saját hazájukat és a saját népüket.

Ezeknek a tiszteletreméltó embereknek pedig az a céljuk, hogy Magyarország hírnevét öregbítsék, és ezt teszik Corvin-lánccal kitüntetettként. Ez a feladatuk is tulajdonképpen, az az erkölcsi elismerés ezzel is jár, tisztelt képviselő asszony, hogy hazánk hírnevét igenis öregbítsék és a hazánkat próbálják meg képviselni azokban a nemzeti és nemzetközi helyzetekben, amelyekbe ők a teljesítményük alapján odakerülnek.

Ezeket az embereket ilyen módon gyalázni, csúfolódni szekrényeken, azt gondolom, nemcsak hogy az Országgyűléshez nem méltó, de még a DK-hoz sem, pedig az már nagyon a legalja, tisztelt képviselő asszony. (Kálmán Olga: Mi a legalja?) A DK. (Kálmán Olga: Ja! Azt hittem, a Fideszről beszél…) Az a helyzet, tisztelt képviselő asszony, hogy ön azt gondolja, hogy akkor lesz nagyon nagy megmondóember az Orbán-kormánnyal kapcsolatban, ha nemzetközi hírű, elismert operaénekest, akadémikust, zeneszerzőt, kémikust, fizikust gyaláz. Szerintem nem ettől lesz, tisztelt képviselő asszony.

Nekem semmi bajom nincs azzal, és mindig készen állok itt a parlamentben is az önökkel való vitára, ha érveket tudunk ütköztetni, és önök azért kapják a fizetésüket, hogy ellenzékként a kormánnyal ne értsenek egyet, tegyenek jobb javaslatokat, de az, amit ön most művelt az elmúlt negyed órában, azt gondolom, az az elmúlt évek legalja teljesítménye, tisztelt képviselő asszony. (Kálmán Olga közbeszól.)

Én azt kérem, ezt gondolja át, és inkább egy másik felszólalásban javítsa ki, amit mondott, mert lehet vitatkozni, lehet egyet nem érteni, de nem lehet ilyen nemes célokat felhasználni arra, hogy még egyszer belénk rúgja a lábát, mert minket nyugodtan gyalázhat, nekünk munkaköri kötelességünk, hogy eltűrjük, de ne ezeket az embereket gyalázza, akik nagy teljesítményt tettek le nemcsak a magyar nemzet, hanem az egész világ asztalára, tisztelt képviselő asszony. Nagyon fontos lenne, hogy ebben sokkal inkább normálisan tudjunk beszélni, és ne egy ilyen felszólalást hallgassunk itt az Országgyűlésben, amit ön itt megtett az előző felszólalásában.

Az, hogy elismerünk olyan embereket, az, hogy vannak állami kitüntetések, igen, tisztelt képviselő asszony; mi nem Gergényi Pétereket tüntetünk ki, mint önök, igen, van ebben egy óriási különbség. Az önök kormánya agresszor szemkilövetőket tüntetett ki, mi pedig nemzetközi hírű, elismert, a tudományos és a kulturális élet elismert tagjait, ez óriási különbség! Én elhiszem, hogy ez fáj önnek, én elhiszem, hogy ön ezerszer inkább Gergényi Pétert tüntetné ki, mint Jelenits Istvánt vagy Vizi E. Szilvesztert, én elhiszem, de kérem, hogy ne a napi piti pártpolitikai céljaira használja egy ilyen testület munkásságát.

Éppen elég kárt okoztak önök azzal, hogy 2002-ben beszüntették, ellehetetlenítették a Corvin-lánc Testület irodájának a működését és beszüntették a díj átadását. Önök ebben az ülésteremben többet soha ne hivatkozzanak Klebelsberg Kunóra, amikor ezt tették, és most is ezt tennék, hogyha az önök kezében lenne a hatalom. Klebelsberg Kunó volt az, aki kultuszminiszterként, iskolaépítőként, nagy reformerként kezdeményezte ennek a díjnak a felállítását, és egyébként ennek a díjnak a díjazottja is a későbbi miniszterelnökkel, Teleki Pállal egyetemben, önök többet oktatási vitában, pedagógusvitában, bárhol ne hivatkozzanak Klebelsberg Kunóra, amikor az örökségét 2002-ben is és azóta is lábbal tiporják minden lehetséges módon. Önök nyolc évig nem voltak hajlandóak működtetni ezt az irodát, nem voltak hajlandóak átadni ezt a kitüntetést, ezt a nagyon magas rangú kitüntetést, ezt a nemzetközi hírű és igen becsben tartott kitüntetést, de az, hogy még ellenzékből is  amikor a magyar választók négyszer azt mondták önöknek, hogy a közelébe se menjenek a kormányrúdnak, négy egymást követő választáson azt mondták önöknek, hogy olyan messze kerüljenek a kormányrúdtól, amilyen messze csak lehet. És azért vannak pont ott, ahol vannak, mert ilyeneket művelnek, mert a történelmünket gyalázzák, a nemzeti nagyjainkat gyalázzák, és az a helyzet, hogy a hagyományok, a történelem, az értékeink, semmi sem szent önöknek. Ezért lesz az, hogy nemcsak négyszer, hanem ötször, hatszor meg hétszer is a magyar választók pont oda fogják önöket küldeni, ahova valók: ellenzékbe. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage