RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország és Horvátország még 2009-ben kötött kétoldalú megállapodást a határokon átlépő bűnözés elleni harcban történő együttműködésről. Horvátország nagy örömünkre 2023. január 1-jétől a schengeni övezethez csatlakozott, és ezzel a határokat átlépő bűnözés elleni harcban történő közös fellépés és hatékony szerepvállalás még fontosabbá vált.

A szóban forgó törvényjavaslat a jelenleg hatályos megállapodás módosítására tesz javaslatot a tisztelt Háznak. A módosítás a forró nyomon üldözés lehetőségét kiterjeszti azon bűnelkövetőkre, akik az államhatártól számított 30 kilométeres hatókörben kivonták magukat a rendőri ellenőrzés alól. Fontos módosulás továbbá, hogy az üldözés ezentúl szárazföldi, vízi, valamint légi határokon keresztül is folytathatóvá válik.

A jelenleg hatályban levő megállapodás értelmében a két ország bűnüldöző hatóságai a közös államhatártól számított 10 kilométeres távolságig teljesíthetnek közös járőrszolgálatot. A közrend védelme és a bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépés tekintetében a gyakorlat rámutatott, hogy indokolttá vált a 10 kilométeres távolsági megkötés eltörlése. A módosítás emellett lehetőséget teremt a jövőben a közös járőrszolgálat során biztonsági okokból a ruházat és a csomag átvizsgálására is.

A módosításban a fentieken túl megtörténik az információcserére vonatkozó szabályok naprakésszé tétele is.

A tisztelt Háznak benyújtott javaslatban előirányzott változtatásokkal tehát hatékonyabbá válik a forró nyomon üldözés, eltörlésre kerül a közös határ menti járőrszolgálat teljesítésére irányadó, a közös államhatártól számított 10 kilométeres távolsági korlátozás, továbbá az információcsere szabályai összhangba kerülnek a vonatkozó uniós joganyaggal.

Bízom benne, hogy e rövid ismertető meggyőzte önöket arról, hogy a módosítás helyes célokat szolgál, megkötése pedig igencsak időszerű. Minderre tekintettel kérem önöket, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage