DR. JUHÁSZ HAJNALKA, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Elnök úr, nagyon szépen köszönöm a szót. Senkinek a türelmével vissza nem élve, nagyon röviden ismertetném én is a KDNP álláspontját.

Horvátország 2023. január 1-jével csatlakozott a schengeni övezethez. Ez egy megváltozott jogi környezetet jelent, és ezért szükséges a módosítás a határon átnyúló bűnözés elleni harcban. Két dolgot emelnék ki. A határon átnyúló forró nyomon történő üldözés lehetősége bővül ki. Több esetben lesz lehetőség ennek lefolytatására, hiszen a módosító megállapodás kiterjeszti a hatályát azon esetekre is, ha a határtól számított 30 kilométeres távolságig egy bűnelkövető kivonja magát a rendőri ellenőrzés alól, vagy nem engedelmeskedik a megállásra felszólító rendőri utasításnak, és ezzel a közbiztonságot veszélyezteti. Ráadásul a továbbiakban ez az üldözés történhet szárazföldi, légi, vízi határokon keresztül is.

A másik jelentős módosítás  és ezzel be is fejezem , hogy tovább bővül a közös határ menti járőrszolgálatnak a területi hatálya, ugyanis a gyakorlati tapasztalatok alapján jelen módosító megállapodás eltörli a korábbiakban megállapított 10 kilométeres távolsági korlátot, ebből kifolyólag a jövőben ezek a közös járőrszolgálatok már nemcsak az államhatártól számított 10 kilométeres távolságig teljesíthetők. Továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy a közös járőrszolgálat átvilágíthasson ruházatot, csomagot is biztonsági okokból. A KDNP támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage