DR. VEJKEY IMRE, az Igazságügyi Bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 150. § a) pontja előírja, hogy a kormány kétévente tekintse át a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetét, és arról az Országgyűlésnek számoljon be.

(9.30)

A törvényi előírásoknak megfelelően a kormány 2019. január és 2020. december közötti időszakról szóló beszámolóját B/2418. számon 2022. év végén nyújtotta be az Országgyűlésnek, melyet az Igazságügyi Bizottság mint feladat- és hatáskör szerint illetékes bizottság 2023. április 18-i ülésén kijelölt bizottságként megtárgyalt. A bizottság álláspontja szerint a beszámoló a jogszabályoknak megfelelően kellő alapossággal tájékoztatja az Országgyűlést az elmúlt két év nemzetiségpolitikai folyamatairól, a nemzetiségi oktatásban, kultúrában és médiában történtekről, valamint a nemzetiségi önkormányzatokban zajló folyamatokról.

A bizottság elismerte a kormánynak a nemzetiségiek helyzetét javító, különösen a romák felzárkóztatását érintő erőfeszítéseit, üdvözölte a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények számának emelkedését, a nemzetiségipedagógus-képzés fokozott támogatását.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Igazságügyi Bizottság a B/2418. számú beszámoló elfogadását 8 igen szavazattal, 4 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül támogatta, és elfogadásra javasolja az Országgyűlésnek. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage