VAJDA ZOLTÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! 2019-2020 egy sötét időszak volt a magyarországi egyenlő bánásmód életében, amely sajnálatos módon a magyarországi nemzetiségek helyzetét is nagyban érintette. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2020-as megszüntetése drasztikus mértékben csökkentette az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos ügyek számát. Az Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóság, amely átvette az EBH, az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait, és amely az ombudsmani hivatalban működik, arról számolt be, hogy 2021-ben, a hatóság megszüntetése után egy évvel szinte felére csökkentek az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos panaszok. Mondom a számot: 462-re a korábbi 868-ról.

Hasonló problémák jelentkeztek országszerte is. Az Európa Tanács rasszizmus és hátrányos megkülönböztetés elleni fellépéssel foglalkozó munkacsoportja kifejezett aggodalmakat fogalmazott meg az országszerte működő egyenlőbánásmód-referensi hálózat megszüntetésének kedvezőtlen hatása miatt is, amely hálózat kulcsfontosságú volt a megkülönböztetés áldozatainak segítése, illetve jogi eljárás során nyújtott támogatás szempontjából, valamint a hatóság promóciós és megelőző feladatainak hatékony ellátásában.

Az egyenlő bánásmód érvényesítésével kapcsolatban megállapították, hogy a diszkriminációs ügyek számának láthatólag jelentős csökkenése részben annak tudható be, hogy az alapvető jogok biztosának honlapján nem volt egyértelmű tájékoztatás. E tekintetben meglepődve tapasztalták, hogy a hatóság kiterjedt szaktudása és tapasztalatai, beleértve kiadványait és felméréseit, valamint jogi forrásait, amely a felhasználóbarát weboldalon elérhető volt, nem volt teljes mértékben hozzáférhető az alapvető jogok biztosának weboldalán.

Emlékezetes továbbá, hogy 2019-2020-ban kártérítést ítéltek meg a gyöngyöspatai roma diákok számára. Miért kellett a roma diákok számára kártérítést fizetni? Hát mondom: azért, mert roma származásuk miatt először is külön osztályba járatták őket, alig találkoztak nem roma gyerekekkel, mert külön emeleten voltak. A második, hogy nem engedték be őket a farsangi bálba, nem vitték őket osztálykirándulni, nem tartották meg nekik az informatikaórákat, és nem vehettek részt az úszásoktatáson. A kártérítést azonban alig akarták a gyermekek számára kifizetni; folyamatosan kiutat, menekülőutat próbáltak keresni annak érdekében, hogy az éveken keresztül fenntartott szegregációt fenntarthassák, hogy a gyerekeket továbbra is kiközösíthessék.

Az ügyre Orbán is reagált; ahelyett azonban, hogy elismerte volna a hibát, és ígéretet tett volna egy olyan rendszer kidolgozására, amely oktatási rendszerben nem diszkriminálják a diákokat semmiféle származása vagy identitása miatt, arról kezdett ő beszélni, hogy ez az ítélet  idézem tőle  „mélyen igazságtalan”. Magyarország miniszterelnöke szerint, tehát még egyszer, mélyen igazságtalan az, ha diszkriminált, kirekesztett gyerekek, akiket rendszerint elnyomott az oktatási rendszer, és akik emiatt sokkal alacsonyabb szintű oktatásban vehettek csak részt, kártérítést kapnak. Sőt, Orbán Viktor nem elégedett meg ezzel; egyenesen igazolni próbálta a szegregációs gyakorlatot, vagyis azt, hogy az általános iskolás gyerekeket nemzetiségi hovatartozás alapján elzárják társaiktól.

Ez a fajta rasszista beszéd persze nem ritka Orbán Viktortól. Ez a már korábban említett rasszizmus elleni munkacsoport figyelmét is felkeltette, akik így írtak az esetről, most hosszabban idézek ettől a munkacsoporttól. Idézet következik: „A romákat megbélyegző retorika, amely leginkább az ország számára teherként mutatja be őket, továbbra is elterjedt Magyarországon. A közszereplők  köztük politikai vezetők is  újra és újra elővették a romaellenes retorikát. Példaként a miniszterelnök bírálta a gyöngyöspatai speciális iskolában elkülönített roma gyerekeknek kártérítést megítélő bírósági döntést, és azt ’pénz a semmiért’-nek minősítette.” Idézet vége.

(10.00)

És hogy mihez vezet a gyűlöletbeszéd és a szegregáció? Hát, ahhoz, hogy a romák továbbra is a legkiszolgáltatottabb és a legmarginálisabb csoport Magyarországon. Becslések szerint a lakosság mintegy 8 százalékát teszik ki. Sok roma ördögi körbe kerül a rossz oktatás által, amely korlátozott munkaerőpiaci lehetőségekhez és gyakori de facto lakóhelyi elkülönüléshez, szegregációhoz vezet, és ez negatív hatással van az egészségügyi és egyéb szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférésükre is.

A szegénység, a megkülönböztetés és a megbélyegzés egymással összefüggő problémái is fennállnak. A nem roma háztartásokban a szegénységi kockázatnak kitett háztartások aránya 15 százalék volt, míg a romák esetében ez a szám 75 százalék.

Több jelentés is jelzi, hogy a romák által tapasztalt problémák ritkán és korlátozottan kerülnek felszínre a helyi hatóságok munkája során. Bár a törvény előírja a helyi hatóságok számára, hogy oktatási és foglalkoztatási esélyegyenlőségi terveket készítsenek, gyakran nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel a tervezéshez és a közvetlen környezetük valós szükségleteinek meghatározásához.

A vonatkozó szakmai felmérések szerint a roma háztartásokban a 18-24 évesek körében a korai iskolaelhagyók aránya továbbra is 68 százalék, míg ugyanezen adatok azt mutatják, hogy a roma gyermekek kötelező oktatásban való részvételi aránya majdnem olyan magas, mint az általános népesség körében. A korai iskolaelhagyás megelőzését célzó korai figyelmeztető rendszer ellenére a probléma tehát továbbra is fennáll.

A jelentések szerint a tankötelezettségi felső korhatár 18-ról 16 évre való csökkentése pedig tovább súlyosbította ezt a helyzetet. Éppen ezért, kedves kollégák, tisztelt Ház, a vonatkozó beszámoló és a határozati javaslat teljességgel elfogadhatatlan. A jelzett 2019-20 közötti időszak rendkívüli mértékben rombolta a nemzetiségekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés tilalmának rendszerét Magyarországon, intézményi szinten és a közbeszéd szintjén egyaránt.

Éppen ezért arra kérem önöket, arra kérem a tisztelt Házat, határolódjanak el a rasszista és kirekesztő kijelentésektől, akkor is, ha azok a fideszes többség által megválasztott regnáló miniszterelnöktől jönnek. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage