HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az teljesen világos, a beszámoló is ezt bizonyítja, illetve az itt elhangzott felszólalások alapján is elmondható, hogy a hazánkban élő nemzetiségek élete, illetve a kormánnyal való együttműködése harmonikus, az ő kulturális, oktatási autonómiájuk széles körű, azt mondhatom röviden tehát, hogy úgy élnek, ahogy szeretnének. Ez azért fontos, mert ha körbenézünk a szomszéd országokban, akkor ez az ott élő magyar kisebbségekről viszont nem mondható el. Ebben a tekintetben a hazai nemzetiségek és a kormány együttműködése, azt gondolom, hogy példamutató és konstruktív. Tehát hogyha van javaslat, érkezik javaslat a nemzetiségektől, akkor azt általában a kormány meghallja, és tesz is azért, hogy a helyzetük még jobb legyen.

Azért visszás a helyzet határon túl, mert általában itt az ellenzéki képviselők, akik jogállamisági problémákról beszélnek, és egyébként joggal mondják azt, hogy a magyar nemzetiségek érdekében is fel kell lépni, és mindent meg kell tenni az ő érdekükben, ezek a baloldali képviselők csöndben vannak, amikor a határon túli magyarság jogtiprásáról van szó, a határon túli magyarság jogtiprásáról Erdélyben, a határon túli magyarság jogtiprásáról Kárpátalján, amikor elveszik a korábban még meglévő jogaikat, például a magyar nyelvű oktatás jogát, és nem adják meg az autonómia fontos jogait például Erdélyben, és folyamatosan egzecíroztatják a magyarságot. Tehát akkor, amikor önök a jogállamiság hiányáról beszélnek ma brüsszeli kollégákkal, akkor legyenek szívesek végre tíz év után a határon túli magyarság ügyét is elővenni, mert úgy látszik, hogy abban nem annyira érzékenyek.

Szeretnék még röviden reagálni Vajda, illetve Varga képviselőtársunk felszólalására. Azt gondolom, hogy a roma felzárkóztatás ügyében, illetve a roma állampolgáraink segítésének ügyében a baloldali, Gyurcsány Ferenc szekerét toló képviselőtársaink jobb, hogyha csöndben maradnak, ugyanis 2010-ben azt láthattuk, hogy 13 százalékos munkanélküliség volt. Nemcsak a romáknak, de a romáknak akkor biztosan nem volt munkája, a romák döntő többsége segélyen élt, segélybe kényszerítették őket. Tehát hiába mondja most ön, Varga képviselő úr, hogy ön hisz a munkában, az ön főnöke, Gyurcsány Ferenc egy dolgot nem adott a romáknak: megbecsülést és munkát; munkát biztos, hogy nem. Segélyre kényszerítette őket.

Én abban egyetértek, hogy emelni kell Magyarországon a béreket. Ezt mi meg is tettük 2010 óta. Az önök idejében, amikor önök átadták a kormányzást, 73 500 forint volt a minimálbér, most ennek a háromszorosa. De az a segély, ami a romákat megillette akkor, az még ennél is kevesebb volt. Tehát azt gondolom, hogy ha ön már itt szegénységről beszél, meg dolgozói szegénységről beszél, akkor azt jobb, hogyha figyelembe veszi, hogy akkor nem dolgoztak a romák, nem azért, mert nem akartak, hanem azért, mert nem tudtak. Ha szegénységről beszél, azt gondolom, hogy akkor a roma állampolgárok sokkal rosszabb helyzetben voltak, mint ma.

Arról nem is beszélve, hogy a roma gyerekek például akkor éheztek, tisztelt képviselő úr, hiszen akkor például nem létezett gyermekétkeztetési program, amire egyébként a kormány ma már több mint 60 milliárd forintot áldoz. Tehát ha valaki olyan helyzetből jön, hogy nem kap otthon elegendő élelmet, az az iskolában megkapja. Sőt, hogyha egyébként szünet van, az iskolában akkor is hozzájut a szükséges élelemhez.

(10.40)

Ennek érdekében önök semmit nem tettek, úgyhogy azt gondolom, hogy ebben a kérdésben nem túl hiteles az önök kritikája.

Szegregációról, kirekesztésről beszélni, tisztelt Vajda képviselő úr, hogy rátérjek erre is, önöktől minimum kétszínű, azt gondolom. (Vajda Zoltán közbeszól.) Igen, mert a Gyurcsány-kormány idején volt az, amikor romákat meggyilkoltak Tatárszentgyörgyön és máshol. Arról nem is beszélve, hogy régóta felmerülő vád az, hogy ezt az egész helyzetet a titkosszolgálatok szították fel, és ebben a helyzetben történtek meg ezek a gyilkosságok. Tehát azt gondolom, hogy jobb, ha baloldali képviselőtársaink a romák felzárkóztatásának ügyében csendben maradnak. Azt gondolom, hogy a nemzetiségeket támogatni kell mindenben, ez az együttműködés a magyar kormánnyal megfelelő, éppen ezért természetesen a Kereszténydemokrata Néppárt a beszámolót támogatni fogja.

Egy elemet szeretnék ebből a beszámolóból kiemelni, hiszen a beszámolóban leírtak már nagyrészt elhangoztak, ami nekünk, kereszténydemokratáknak fontos, ez pedig az anyanyelvi hitélet. Ennek a lehetőségét is megadja és támogatja a kormány. A katolikus egyháznak több olyan intézménye van, ahol nemzetiségi nyelvű oktatás és hitéleti oktatás is folyik. Az evangélikus egyháznak Soltvadkerten német nyelvű köznevelési intézménye van, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola német nemzetiségi pedagógusokat is képez, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szlavisztikai képzés folyik.

Tehát azt gondolom, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nemzetiségek joga széles körű legyen, és itthon tudják érezni magukat Magyarországon. Köszönet ezért Magyarország Kormányának, és a KDNP ezt a beszámolót támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage