DR. SZABÓ TÜNDE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A T/4031. számon benyújtott törvényjavaslat számos területen fontos újításokat, jogtechnikai korrekciókat tár elénk a magyar tudomány új stratégiájának érdekében, ahogyan azt hallhattuk államtitkár úrtól is.

A Neumann János-program egyik legfőbb eleme az egyetemi oktatás és a gazdaság minél hatékonyabb összekapcsolása. A kormány kiemelt célja, hogy erősítse a tudásalapú gazdaságot, ezáltal még magasabb szintre hozza az elmúlt évek innovációs és tudománypolitikai sikereit, és segítse Magyarország jövőképességét. Ennek érdekében előrelépés a törvényjavaslat többek között az innovációs eredmények további erősítésében, az induló innovatív vállalkozások finanszírozásának könnyítésében, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat megújításában, a külhoni felsőoktatási intézmények támogathatóságában, valamint a doktori képzésben részt vevők foglalkoztatásához kapcsolódó szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény bővítése terén.

Az előző esztendőkben nagyon sok lépés történt a magyar kutatás területén, ezért is nélkülözhetetlen összekapcsolni a gazdaságot, az egyetemeket és a kutatóhálózatokat. Stratégiánk alappillére a hazai vállalatok által előállított hozzáadott érték arányának növelése, amelynek egyik kiemelt eszköze a hazai innováció szereplői által létrehozott gazdasági, társadalmi és intellektuális hatás formálása.

A kormány meghatározta azt a Neumann-program névre keresztelt komplex intézkedéscsomagot is, amely hozzásegíti Magyarországot az említett tervek eléréséhez. Azon túl, hogy 2010-hez képest megdupláztuk a kutatók számát, rendkívül lényeges, hogy minél több újító vállalkozásunk is legyen, amely új terméket, szabadalmat, védjegyet talál ki, a munkaalapú társadalom mellett a tudásalapú társadalmat erősíti, hiszen ez adja azt a hazai hozzáadottérték-többletet, amely szükséges ahhoz, hogy a magyar nemzet jövője minél stabilabb és minél sikeresebb lehessen.

A Neumann János-program része a nemzeti kutatói hálózat, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat megerősítése, amely 18 kutatóközpontot foglal magában 2500 kutatóval. A tervezet a hálózat eredményszemléletű megújítását célozza a kutatóintézet-hálózat multidiszciplináris jellegének megőrzése mellett. Ezt szolgálja a kutatási hálózat irányító testületi tagjai számának 9 főre csökkentése is.

Fontos szándékunk, hogy a magyar ötleteket minél hamarabb piacra tehessük, forrást szerezzünk hozzá. Ennek érdekében a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal működése kiegészül egy innovációs ügynöki tevékenységgel is. Éppen ezért elengedhetetlen a Nemzeti Innovációs Ügynökség létrehozása, amely az innovációs és tudománypolitika területén felhasznált források gazdasági és társadalmi hasznosítása biztosításának első számú letéteményese lehet.

Nagyon fontos, hogy az újonnan induló cégeknek a piaci forrás bevonását tudjuk erősíteni a jövőben. A javaslat az induló innovatív vállalkozások finanszírozásának megkönnyítése érdekében megteremti a kölcsön, valamint a tőkeelőleg típusú finanszírozási formák alkalmazásának jogi lehetőségét is. Ezek az induló vállalkozások finanszírozásának speciális jogi eszközei, amelyek az eredményesen működő innovációs területeken évtizedek óta elérhetők és széles körben alkalmazottak.

A tudományos és innovációs science parkok fő célja, hogy erősítse és elősegítse a hazai kkv-k és nagyvállalkozások, az induló vállalkozások és a hasznosító vállalkozások növekedését a jövőbe mutató technológiai területeken. Jelentős kitétel ugyanakkor az a szempont is, hogy a bürokratikus korlátokat is lebontsuk, valamint hogy a magyar kis- és középvállalkozások szabadalmidíj-bejelentéseinél is jelentős díjcsökkenés jöhessen létre. Fontos eleme tehát a jelen törvényjavaslatnak, hogy megcélozza a szabadalmi bejelentési és fenntartási díjak csökkentését, a formatervezési mintaoltalmak megadásának felgyorsítását, valamint a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésének egyszerűsítését is.

A 2001. évi XLVIII. törvény módosítása a formatervezési mintaoltalmak megadásának felgyorsítását célozza. Az európai országok túlnyomó többsége jogi szabályozásának, valamint az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala gyakorlatának megfelelően megszünteti a hivatalból végzett kutatást a minta újdonsága és egyéni jellege vonatkozásában, azzal, hogy opcionálisan meghagyja az újdonságkutatás lehetőségét oltalmazhatósági vélemény formájában az ügyfelek kérése alapján.

A találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény módosítása differenciált díjkedvezményre tesz javaslatot, amely szerint négy kiemelt célcsoportnál  a magánszemélyek mint egyéni feltalálók, a kkv-k, az egyetemek, a kutatóintézetek esetében  75 százalékos díjcsökkentést eredményez a módosítás. Emellett a javaslat 15 százalékos díjcsökkentést tartalmaz az elektronikus bejelentések esetében, amelynek célja, hogy az iparjogvédelmi ügyintézést minél nagyobb arányban elektronikus úton is tudjuk megteremteni.

(12.30)

A fokozott eredmények érdekében nélkülözhetetlen, hogy a fiatal kutatók ösztöndíjrendszere, életpályája erősödhessen és erősödjön, ezért az újonnan létrehozásra kerülő Kutatási Kiválósági Tanács válhatna a jövőben a kiválósági kutatási támogatási programok első számú szereplőjévé. A tanács tagjaira konszenzusos javaslatot tesz az MTA elnöke, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, valamint a KIM-miniszter.

A benyújtott javaslat azért is támogatandó, mert a hatékonyság növelése érdekében több felsőoktatási tárgyú törvény módosítását, korrekcióját is indítványozza. Így például az Nftv. egyik módosítása lehetővé teszi, hogy a megjelenő tudományos vagy művészeti közleményeken túl az oktatói és kutatói munkakörben történő alkalmazás során a tudományos kutatás és annak társadalmi-gazdasági hasznosulása, így különösen annak innovációs jellege is kötelezően értékelésre kerüljön.

A tervezet továbbfejleszti a doktori képzést is, ami lehetőséget teremt arra, hogy a doktori szabályzatban a minimum tanóraszámtól el lehessen térni, amely változtatás is azt a célt szolgálja, hogy a doktori hallgatóknak lehetőségük legyen az innovációtudásukat az iparban még jobban kamatoztatni. A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény módosításának célja a doktori képzésben részt vevők foglalkoztatásához kapcsolódó szociális hozzájárulási adó bővítése, annak érdekében, hogy a vállalatok minél nagyobb arányban támogassák munkavállalóik doktori képzésben való részvételét. A javaslat értelmében a munkáltatóknak a doktori képzésben részt vevő munkavállalóik után havi bruttó 500 ezer forintig nem kell szochót fizetniük, egységesen 13 százalékos lesz a kedvezmény mértéke.

A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény módosítása megteremti a külhoni felsőoktatási intézmények támogathatóságát is, hiszen kormányzati stratégiai célunk a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás fejlesztése úgy oktatási, mint kutatási és innovációs tevékenységek területén. A módosítás ennek értelmében javaslatot tesz a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap felhasználási területének belföldről Kárpát-medencére történő kiterjesztésére is.

Hangsúlyos pont: az előterjesztés arra kitérően is tesz javaslatot, hogy módosítsa az elismerési törvényt, amely módosítás megengedi az idegenrendészeti és az elismerési eljárás párhuzamos elindításának lehetőségét kiemelt foglalkoztató által beterjesztett kérelmek esetében. E módosítás révén számottevően csökken a szakképzett munkaerővel kapcsolatos adminisztratív eljárások időtartama.

Tisztelt Országgyűlés! Az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében a jelen indítványban található módosítások magasabb szintre emelhetik az elmúlt évek innovációs, tudománypolitikai sikereit, erősíthetik a hazai innováció szereplői által létrehozott gazdasági, társadalmi és intellektuális hatás eredményeit. Ezeket a célokat szolgálja az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elhangzottak szerint az előttünk lévő törvényjavaslat támogatandó rendelkezéseket tartalmaz, hiszen csak az a jó innováció, amely a mindennapi élet gyakorlati kihívásaira ad megfelelő választ és megoldást. A Fidesz képviselőcsoportja ennek alapján támogatja a benyújtott törvényjavaslatot, és ezt javasoljuk a tisztelt Országgyűlésnek is. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage