BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hollik István képviselőtársam nem szorul rá arra, hogy bármilyen tekintetben is nekem kelljen megvédeni az ő álláspontját, hiszen nagyon tiszta és világos volt az az érvelési rendszer, amelyet a törvényjavaslat támogatása mögött felvonultatott. Képviselő asszony kifogásolta, hogy eltávozott az ülésteremből; az sem ér sokkal többet, képviselő asszony, ha az ülésteremben van, de egyfolytában telefonál (Gy. Németh Erzsébet közbeszól.), hiszen fogalma sincs arról, hogy a képviselőtársai miről beszélnek a vita során, tehát a kettő között nincs érdemi különbség.

(15.00)

Az, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, az nem kérdés, képviselőtársam. Ez nem kérdés, hiszen éppen az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap az, amely az elmúlt hetekben megerősítette azt, hogy nemcsak az erre az évre tervezett gazdasági növekedés reális, tehát hogy lesz Magyarországon gazdasági növekedés, annak ellenére, hogy önök arról beszéltek még az elmúlt évben is, hogy recesszió lesz a magyar gazdaságban, hanem azt is megerősítették, azt az előrejelzést és azt a várakozást, hogy a jövő évben 4 százalék körüli vagy afölötti gazdasági növekedés várható. Tehát azt gondolom, hogy ennek fényében sincs szégyellnivalónk.

A bérek felzárkóztatásáról beszél képviselőtársam. Az elmúlt éveket ha megnézte, akkor most már gyakorlatilag ez az ötödik év, amikor 10 százalék fölötti béremelkedés van folyamatosan. Minden egyes évben jóval az inflációt meghaladó, tehát reálbér-növekedésről tudtunk beszélni Magyarországon, és közben visszaadtuk azt, képviselőtársam, amit önök elvettek a magyar társadalomtól. A nyugdíjasoknak visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, amit önök elvettek tőlük; és vissza fogjuk adni a pedagógusoknak egy soha nem látott béremelés keretében többek között azt a 13. havi fizetést, amit szintén elvettek tőlük. Arról nem tehetek, hogy az ön képviselőtársai éppen azért lobbiznak az Európai Parlamentben, hogy Magyarország ne kaphassa meg az egyébként neki járó európai uniós forrásokat, amelyből azt a pedagógusbér-emelést szeretnénk a következő években megvalósítani, amelyet, azt gondolom, mindannyian büszkén vállalhatunk és büszkén támogathatunk.

Az pedig, hogy tömeges visszaélésekre adhat okot a törvényjavaslat néhány módosítási pontja, erre csak annyit szeretnék elmondani, hogy ez korábban sem volt jellemző. Sőt, a magyar napelem-telepítéseket ha nézzük, akkor a fotovoltaikus erőművek összteljesítménye Magyarországon már eléri a 4000 megawattot, amire, azt gondolom, megint csak büszkék lehetünk. Magyarország vállalása 2030-ig volt 6000 megawatt, tehát ezt bőven idő előtt fogjuk teljesíteni, és ha az ország méretéhez, az energiafelhasználás mennyiségéhez arányosítjuk a most igénybe vehető, elérhető és termelő megújuló-erőművek arányait, akkor azt gondolom, hogy európai uniós szinten is kifejezetten jól teljesítünk e tekintetben.

Ha pedig megnézzük azt, hogy ebből a 4000 megawattból mennyi az, ami a kisberuházók által megvalósított 0,5 megawattos vagy 0,5 és 1 megawatt közötti erőművi méret, akkor azt gondolom, hogy arra is büszkék lehetünk, mert nagyon sok magyar kisvállalkozás tudott bekapcsolódni ebbe a programba, és tudtak létrehozni éppen a magyar kormány segítségével, annak a KÁT-rendszer létrehozásának köszönhetően kiserőműveket, amelyek a mai napig is működnek, és szolgálják ezeknek a családoknak a boldogulását.

Úgyhogy ebben sincsen semmi szégyellnivalónk. Tehát azt gondolom, hogy ezen a területen is kifejezetten jól teljesített a magyar kormány az elmúlt időszakban. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage