ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy a rendszeresen itt hazudozó államtitkár urak szokásával szemben önnek tudunk válaszolni. Ezért el tudjuk mondani, hogy az ön információi, az ön által itt elmondottak miért térnek el a valóságtól; és nagyon finoman fogalmazok.

Képviselő asszony nagyon világosan fogalmazott. Igen! Ezek a források nem a Fideszéi, és nem a magyar kormányé. Mi azért lobbizunk, hogy ezeket a forrásokat azok kapják meg, akik ezeknek a forrásoknak valóban a kedvezményezettjei kellene hogy legyenek: a magyar polgárok, a magyar vállalkozások, a magyar önkormányzatok. Csak az a helyzet, hogy az derült ki az elmúlt években, hogy ezt a pénzt nem lehet önökre bízni. Mert ha önökre van bízva, akkor ellopják. Akkor olyan vasútvonal lesz belőle  ugye, államtitkár úr? , ahol a vasbetonból kilopják a vasat, és még a végtelenségig folytathatnám: fák nélküli lombkoronasétány, 30 vagy 70 centis kilátó, és persze sok-sok-sok magánvagyon.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársam, hogy mi azért lobbizunk  és ebben nagyon világosan fogalmazott Gyurcsány Ferenc is, nagyon világosan fogalmazott Molnár Csaba is, aki mondatának a második feléről egyszerűen hazudnak, merthogy ő azt mondta, hogy az a hazafias kötelesség, hogy ne engedjük ellopni ezt a pénzt. Nézze meg a nyilatkozatát, tisztelt képviselő úr!

Szóval, önök erről szemrebbenés nélkül és gátlástalanul hazudoznak. Az a helyzet, hogy csak az számít önöknek, hogy ezt a pénzt elrakhassák. Mert ha nem így lenne, akkor egyébként, ha már nem őszinte meggyőződésből, demokratikus elkötelezettségből  mert ilyen önöknek nincsen , akkor helyreállítanák a jogállamot, garantálnák a korrupciómentes működést.

Önök erre nem hajlandóak, folyamatosan trükköznek, cseleznek, folyamatosan próbálják kamuval megúszni ezeket a típusú tárgyalásokat. Az a helyzet, tisztelt képviselő úr, hogy igen, ebben mi nem vagyunk partnerek. Mi nem vagyunk partnerek abban, hogy önök folytassák az európai uniós pénzeknek is a közpénzből magánpénzzé való transzformálását, ahogy ezt tették az elmúlt 13 évben. És értem, hogy ez önnek nem tetszik, talán nemcsak elvi, hanem személyes érintettsége is van az ügyben, ezt nem tudom, de azt kell mondanom, hogy ebben mi nem vagyunk partnerek, és mi ezt nem fogjuk támogatni.

(15.10)

Azt is el szeretném mondani, hogy legalább, ha már itt nagyképűsködik, akkor illene tudnia azt, hogy melyik forrásokra vonatkozik az uniós források zárolása és melyekre nem. Mert ha ezt megnézi, akkor látni fogja, hogy a pedagógusbér-emelésre vonatkozó forrásokat nem érinti ez a típusú zárolás, a jogállami feltételrendszer.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, azért még egy dolgot hadd tegyek hozzá: a miniszterelnök, a köztársasági elnök, az államtitkárok, a miniszterek fizetését tudták hazai forrásból rendezni, ahhoz nem kellett megvárni az Európai Uniót. Talán a fontossági sorrendet kellett volna megváltoztatni. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage