ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Ház! Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a rabszolgatörvény óta nem volt a magyar munkavállalók és hosszabb távon a magyar gazdaság szempontjából károsabb törvényjavaslata a kormánynak, mint a most előttünk fekvő törvény. Ez valóban 12 év gazdaságpolitikájának az esszenciája. Önök nem a magyar munkavállalóknak, nem a magyar dolgozóknak, nem ennek az országnak fejlesztik a gazdaságot, hanem egy kiválasztott szűk körnek, és az önökkel finoman szólva is összefonódott nagy nemzetközi vállalatoknak. Ez a javaslat kizárólag erről szól, ez a javaslat kizárólag ennek a szűk gazdasági körnek és a hozzájuk kötődő magyarországi fideszes gazdasági és politikai elitnek az érdekeit szolgálja, miközben rendkívüli módon káros a magyar dolgozókra, a magyar munkavállalókra nézve.

Miről szól ez a javaslat, ha lehántjuk róla a rizsát, a propagandát, a szokásos dicsekvést? Arról, hogy lehetőséget teremtenek arra, hogy minél több harmadik országbeli, magyarul, Európai Unión kívüli munkavállaló érkezzen Magyarországra, mégpedig minden érdemi kontroll nélkül. Merthogy azok az intézkedések, amik ebből a szempontból szerepelnek ebben a törvényjavaslatban, nemcsak elégtelenek, de komolytalanok is. Eddig is láttuk azt, hogy miközben önök bevándorlásellenes plakátokkal ragasztották körbe az országot, aközben, ha a gazdasági érdekük, a személyes érdekük ezt kívánta, gátlástalanul hozták be a vendégmunkásokat mindenféle gazdasági feladatra.

S miről is szól ez a javaslat? Elmondom önöknek. Arról szól, hogy lesz majd egy speciális munkavállalói kategória, de nem ám mindenkinek, nem a magyar munkavállalóknak, nem is a magyar kisvállalatoknak. Nem! Önök mondják meg, hogy melyek azok a cégek, amelyek igénybe vehetik ezt a fajta kedvezményes külföldi foglalkoztatást, és megmondják azt is, hogy melyek azok a munkaerő-kölcsönző cégek  mernék rá fogadni, hogy milyen gazdasági érdekkörök vannak ezek mögött a munkaügyi kölcsönzőcégek mögött , amelyek élhetnek ezzel a lehetőséggel. Tehát egy önök által kiválasztott kedvezményezett munkaerő-kölcsönző kör, az önök által kiválasztott kedvezményezett vállalati kör számára hozhat majd egyébként mindenfajta nyakló nélkül külföldi munkavállalókat.

S ne mondják azt, hogy a munkaerőpiaci helyzettel majd nem tudom, mit csinálnak, mert az a helyzet, hogy azt is önök fogják megállapítani, hogy milyen a munkaerőpiaci helyzet. Tehát azt teszik lehetővé, hogy önök engedélyezzék azt, hogy az önöknek kedves cégek az önöknek kedves közvetítőkön keresztül hozzanak be nem európai uniós munkaerőt Magyarországra.

Az a helyzet egyébként, hogy látjuk, miért van erre szükség. Azért, mert teljesen hibás az a gazdaságpolitika, amit az elmúlt 12 évben folytattak, és ennek már látszanak a következményei. S ahelyett, hogy megállnának a szakadék szélén, tovább nyomják a gázt. Az összeszerelő iparra épülő, kevés hozzáadott értékű, rossz bérezésű munkahelyeket teremtő ipart akarják tovább erősíteni. Én mindig nagyon büszke vagyok arra kőbányai és kispesti képviselőként, hogy az én választókerületemben van a Richter központja és ott van a Boschnak egy korszerű kutatóközpontja, de önök nem az ilyen típusú gazdasági fejlesztést támogatják, hanem akkumulátorgyárakat akarnak hozni Magyarországra, s környezetpusztító, a magyar erőforrásokat felemésztő és hosszabb távon nem a magyar ipar érdekeit szolgáló tevékenységeket akarnak továbbra is fejleszteni. Ehhez kell önöknek ez a jogszabály, hiszen tudjuk, hogy például az akkumulátorgyárak esetében a munkavállalók egy jelentős része nem magyar és nem európai munkavállaló lesz. Ezt akarják önök megkönnyíteni.

És mi ennek a következménye? Az, hogy az ilyen módon történő foglalkoztatás lenyomja azokat a béreket, amiket a magyar munkavállalók kapnak. Ennek a következménye az  mai adatokat idézek , hogy az elmúlt évben, bármennyire is jól hangzik az, hogy 16 százalékkal nőttek a bérek, a száguldó orbáni infláció következményei között az elmúlt évben, márciusról márciusra valójában 7 százalékkal csökkentek a reálbérek, tehát a bérek értéke. Ennyivel kevesebbet ér ma a boltokban az a bér, amit a magyar munkavállalók kapnak. Ez az önök gazdaságpolitikája: könnyített foglalkoztatás, kedvező feltételek a külföldi nagyvállalatoknak és a velük összefonódott fideszes elitnek, és csökkenő reálbérek a magyar munkavállalóknak. Ezt a gazdaságpolitikát akarják folytatni! Tényleg a 12 éves kormányzásuk esszenciája, összefoglalása ez a törvényjavaslat. Ehhez keresnek most további törvényi kereteket.

Azt mondják, hogy ezek a vendégmunkások nem veszik el a magyarok munkáját. Hát, tényleg nem veszik el, mert a magyaroknak lesz munkája, lesz európai munkája európai fizetésért. Csak nem Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban, korábban Nagy-Britanniában meg Hollandiában. Az a folyamat fog folytatódni, hogy Magyarországon vendégmunkások fognak dolgozni, a magyarok pedig vendégmunkásként fognak dolgozni Nyugat-Európában, azért, mert ez a gazdaságpolitika nem alkalmas arra, hogy Magyarországon versenyképes bérek legyenek. Képviselő úr eldicsekszik azzal, hogy már Csongrád megyében is csökken a munkaerő-tartalék. Tudja miért? Mert már Romániába is megéri átjárni Magyarországról. Na, azzal dicsekednek önök, hogy már Romániába is megéri átjárni dolgozni. Gratulálok hozzá! Ez az önök eredménye.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy jól látható módon semmit nem értettek meg abból, ami ma Magyarországot sújtja. Nem értették meg azt, hogy hogy tették tönkre gazdaságilag ezt az országot, nem értették meg, hogy hogyan rontották a magyar munkavállalók helyzetét az elmúlt 13 évben, és nem értették meg, hogy a romló munkakörülmények és az alacsony bérek milyen módon vezetnek ahhoz, hogy a magyar munkavállalók közül, aki megteheti, elhagyja ezt az országot.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy az árnyékkormány és a Demokratikus Koalíció szerint egy gyökeresen más gazdaságpolitikára lenne szükség. Olyan gazdaságpolitikára lenne szükség, amely megfelelően kiválasztott szektorokat támogatva, a magyar hagyományokra is építve tudásalapú, korszerű, versenyképes munkahelyeket teremt; olyan európai munkahelyeket, amelyek keretében mód van arra, hogy európai béreket is lehessen kapni európai munkáért. Ez az a cél, amiért mi küzdünk, és nem az, hogy minél több vendégmunkás legyen. Mert a gazdasági növekedés úgy, ahogy azt önök elképzelik, csak egy szűk kört gazdagít. Az csak a multiknak és a velük összefonódott magyar gazdasági és politikai elitnek jó.

Mi nem ilyen gazdasági növekedést, nem ilyen gazdasági fejlődést akarunk. Mi olyan gazdasági fejlődést akarunk, amelynek a magyar munkavállalók is a haszonélvezői. Mi olyan gazdasági fejlődést akarunk, amiért megéri Magyarországon maradni a munkavállalóknak, és megéri visszajönni azoknak, akik elmentek. Mi ezért állunk ki és ezt támogatjuk.

(16.00)

Az a helyzet, hogy önök azt mondják, hogy a kormány fő célja az, hogy az inaktívakat bevonja a munkaerőpiacra. Na, hát erről nem szól a törvényjavaslat! Erről szól ez a törvényjavaslat? Mit tettek önök az inaktívak bevonásáért? Elmondom önöknek. Azt tették, hogy lecsökkentették az összes olyan támogatást, ami a munkaerőpiacra való visszatérést támogatta, földbe állították a felnőttképzési rendszert, földbe állították a szakképzési rendszert. Na, ezt tették önök a munkaerő-tartalékok aktivizálása érdekében!

Önöknek semmi sem fontos, csak az a profit, ami az önökkel összefonódott, adott esetben kellő összeget visszacsorgató nagy multivállalatok és fideszes oligarchák érdeke. Önöknek csak ez a fontos a gazdaságfejlesztésben! Ezért van a nyakunkon az orbáni infláció, ezért mennek el a magyar munkavállalók külföldre, ezért nem jönnek olyan beruházások, amelyek fenntartható, környezetbarát módon, tudásalapú európai munkahelyeket és európai fizetést hoznak létre.

Ez a javaslat nemcsak egyszerűen elfogadhatatlan, hanem felháborító, káros, vállalhatatlan, és természetesen nem támogatjuk.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage