TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Nemcsak azért fogok ma napirend előtt a végrehajtási maffia áldozatairól, a fideszes végrehajtói maffiáról beszélni, mert ma délután ötkor a Fővárosi Törvényszék előtt tüntetést tartunk a végrehajtási maffia áldozataiért az igazságszolgáltatás érdekében, hanem azért is, mert ez az egyik leordítóbb igazságtalanság abban a rezsimben, amit Orbán Viktor bűntársaival felépített az elmúlt bő 13 évben. Hiszen itt arról van szó, hogy politikai és személyes profitérdekektől vezérelve a legnagyobb bajban lévőkön nyerészkednek ennek a maffiának az áldozatai (sic!): a bajba jutott adósok tönkretétele árán húznak hatalmas profitokat, és építik ki a politikai hálózatukat a fideszesek.

Hiszen miről szól a végrehajtói maffia? Kiszervezték ezeknek a meglehetősen embertelen eljárásoknak a végrehajtását olyan magáncégekhez, amelyeknek a vezetőit, a kedvezményezettjeit, a végrehajtókat pedig politikai alapon válogatják ki. Most már bírósági tanúvallomások vannak az Igazságügyi Minisztérium korábbi vagy jelenlegi dolgozóitól, hogy fideszes politikusok azok, akik intézik a végrehajtói kinevezéseket. Pontosan tudjuk, hogy Schadl György nemcsak Völnerrel volt kapcsolatban, hanem Rogán Antal embere, és jó miniszter asszonyhoz is bejárása volt  itt Varga Juditot kell érteni alatta. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez a politika zsákmányává vált, ahogy a 2010-es évek elején a trafikmaffia, most a végrehajtói maffia ügyei láttak napvilágot, és ugyanúgy a fideszes képviselők a saját hűbérbirtokuknak tartják a választókerületüket, és az ottani zsíros falatokat kiosztják a haverjaiknak, nemcsak a trafikokat, hanem a végrehajtói pozíciókat, és ki tudja, hogy még mi minden mást is.

Ennek az az eredménye, hogy olyan szabályozást hoznak a másik oldalon, ami a legkevésbé sem az adósok, de még csak nem is a végrehajtást kérők érdekeit szolgálja, hanem kizárólag a végrehajtók érdekeit szolgálja ki a fideszes törvény, és ez az, aminek a megváltoztatásáért küzdenünk kell, ez az, ami az adósok és akár a végrehajtást kérők, de az egész magyar jogállamiság szempontjából is egy égető probléma, egy olyan seb a magyar jogállamiság testén, amely már üszkösödni kezd lassan. Sorsok tíz- és százezreit tették tönkre a szabálytalan vagy éppen a hatályos szabályozást kihasználó végrehajtók és végrehajtások az elmúlt években, miközben gennyesre keresték magukat. A tíz legnagyobb végrehajtó cég négymilliárdos profitot zsebel be éves szinten, és nyilván ez az, amin megosztozik aztán a fideszes gazdáival.

A végrehajtási törvény ezer sebből vérzik, a Párbeszéd-Zöldek ezért adott be ezzel kapcsolatban még tavaly ősszel egy alkotmánybírósági beadványt, amelyben annak egyes részeit támadtuk. Ezért próbál Jámbor András és Berki Sándor eseti bizottságot felállíttatni, hogy kivizsgáljuk azokat az ügyeket, amelyek az eddigiekben történtek az adósok rovására, amelyek emberi életekbe és emberi sorsokba kerültek ezerszámra. Ezért tüntetünk ma este a Fővárosi Törvényszék előtt, a Markó utcában, mert nem akarjuk annyiban hagyni, hogy az áldozatok egyszerűen mindenféle védelem nélkül maradnak, és tönkreteszik politikai segédlettel a sorsukat.

Nem néhány emberről van szó, 900 ezer végrehajtási ügy van jelenleg is folyamatban, a családtagokkal együtt több millió érintettje van annak, hogy önök milyen embertelen, milyen átláthatatlan és mennyire a jogállamisággal és az alapvető tisztességgel szembemenő törvényhozási és végrehajtási gyakorlatot alakítottak ki.

A Párbeszéd-Zöldek az egyik legordítóbb társadalmi igazságtalanság orvoslására tesz kísérletet, amikor az eddigi felháborító esetek kivizsgálására tett kísérletek után most azt próbáljuk megmutatni, hogy milyen lenne egy tisztességes, átlátható, emberséges végrehajtási törvény; hogyan kellene ezt a fideszes, luxusprofitot bezsebelő maffiát felszámolni; hogyan kellene állami kézbe visszavenni a végrehajtások rendszerét; hogyan kellene egy, az adósok által is kereshető, követhető, átlátható elektronikus rendszert felépíteni; hogyan kellene kárpótolni mindazokat, akiket az elmúlt években tönkretettek.

Tudjuk, hogy ebben önökre nem igazán számíthatunk, viszont számíthatunk az áldozatokra, a szolidáris magyar emberekre, mindenkire, aki az alapvető emberi jóérzés által vezéreltetve nyilvánít véleményt ebben az ügyben; őket várjuk este ötkor a Fővárosi Törvényszék előtt. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage