TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Először is, meg kell hogy védjem Banai államtitkár-kollégámat, mert nem azt írta és nem azt mondta, amit ön itt állít. Ön elolvasta a Népszavát és abból készítette a felszólalását (Derültség.); el kellett volna olvasni Banai államtitkár úr levelét, amely a következőképpen szól: „Amennyiben azonban az évközi adatok alapján azt állapítjuk meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas-infláció mértéke, januártól visszamenőleg nyugdíjkorrekciót hajtunk végre.” (Gy. Németh Erzsébet: Mikor? Mikor?) Igen, nyugdíjkorrekciót hajtunk végre, mint ahogy azt tettük az elmúlt 12 évben.

Tehát az az állítás, hogy a kollégám a levelében  amelyet a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának írt  azt állította volna, hogy ebben az évben év közben, akár november előtt ne lehetne nyugdíjkorrekciót fizetni a nyugdíjasoknak, ez egyszerűen nem igaz, hazugság, lódítás. De hát, ugye, nem áll ez önöktől messze; tudjuk, az elnökük, a vezérük, a főnökük elmondta, hogy amikor kormányoztak, akkor semmi mást nem tettek reggeltől estig  vagy estétől reggelig? , mint hogy nem mondtak igazat. (Gy. Németh Erzsébet: Ez már szánalmas, államtitkár úr! 13 év eltelt! 13 éve önök vannak kormányon!  Az elnök csenget.) De hogy ön ellenzékben, árnyékminiszterként is lényegében valótlan állításokat mond a parlamentben, szerintem ezt nem lenne szabad, és esetleg ez is okoz hitelességi problémát a baloldalon.

Ön nagyon jól tudhatja, hogy a Fidesz-KDNP-kormány megbecsüli a nyugdíjasokat; megbecsüli, nem úgy, mint ahogy önök azt tették nyolcéves, elég hosszú kormányzásuk alatt. Egy dologban biztosan különbözik a jelenlegi Fidesz-KDNP-kormány és az akkori Gyurcsány-kormány politikája, amelynek ön támogatója volt (Gréczy Zsolt: Meg Banai államtitkár úr is!), hogy önök nem ígértek a nyugdíjasoknak semmit, de azt be is tartották. A Fidesz-KDNP-kormány viszont azt ígérte, hogy meg fogja védeni a nyugdíjak értékét, és ezt minden évben meg is teszi. Sőt, amikor a gazdaság teljesítménye ezt megengedi, akkor egyszeri kiegészítésekkel  mintegy a gazdaságból való részesedésként  a nyugdíjasok többletnyugdíjakat is kapnak. Megtette ezt a Fidesz-KDNP-kormány úgy, hogy a nyugdíjakat minden évben az infláció fölött emelte, ennek eredménye, hogy a 2017. évi 97 ezer forintos átlagnyugdíj 2023 áprilisára már 209 ezer forintra növekedett. Megvédte az elmúlt évben, amikor háromszori: év eleji, illetve kétszeri évközi nyugdíjemelést tett a kormány 2,5 millió nyugdíjas részére; és meg fogja tenni most, 2023-ban is: az év elején 15 százalékos nyugdíjemelésben részesültek a nyugdíjasok.

Szólnunk kell arról is, hogy az, hogy önök elvették a 13. havi nyugdíjat  mert amikor gazdasági válságban volt Európa, a világ és Magyarország is, akkor önök abban látták a megoldást, hogy a nyugdíjasoktól elvegyék a 13. havi nyugdíjat , nos, a Fidesz-KDNP-kormány nem így látja a válságban a megoldást, hogy a családokat, a nyugdíjasokat, a munkavállalókat meg kell szorítani, el kell venni tőlük, hanem igenis adni kell. Adni kell, hogy könnyebb legyen a válságot túlélni, ezért minden nyugdíjas megkapta a 13. havi nyugdíját 2022-ben és 2023-ban, és a benyújtott 2024. évi költségvetés is tartalmazza, hogy 2024-ben is megkapják a nyugdíjasok a plusz egyhavi nyugdíjat.

Tisztelt Képviselő Asszony! Én azt gondolnám, hogy önnek mint vágyakozó miniszternek (Derültség a kormánypártok soraiban.) inkább tanulmányozni kellene a Fidesz nyugdíjpolitikáját (Gy. Németh Erzsébet: Azt biztos nem!), és ha egyszer hatalomba kerülnek  amit én remélek, hogy nem történik meg , inkább ugyanazt kellene tenni, azt kellene másolni, nem pedig kritizálni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage