DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnálom, de emlékeztetnem kell önt arra, hogy a baloldal, melynek ön akkor is és most is tagja, 2010 előtt elvett az emberektől egyhavi nyugdíjat és egyhavi munkabért. Ezzel szemben a kormány mindenki számára elvárható életkörülmények megteremtésén dolgozik, melyet elsősorban a foglalkoztatás, a tartós munkaerőpiaci integráció és a rezsicsökkentés révén lát lehetségesnek.

A kormányzat eddig törekvéseinek helyességét visszaigazolják az Eurostat számai is, a járvány kitöréséig 2010-hez viszonyítva 1,4 millió fővel kevesebb volt Magyarországon a szegénység kockázatának kitettek száma, arányuk a korábbi 31,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent, és ezzel az uniós átlag alá mérséklődött. A mélyszegénységben élők aránya pedig 2010 óta a harmadára esett vissza.

A háború és a szankciók okozta magas infláció ellen két új intézkedés is született, melyek célja, hogy megvédje a családokat és a nyugdíjasokat. Június 1-jétől elindul a kötelező akciózás, július 1-jétől pedig az online árfigyelő rendszer.

Az átlagbérek folyamatosan növekedtek Magyarországon, a bruttó átlagkereset emelkedése 2010-től 2022-ig elérte a 155 százalékot, míg a nettó átlagkeresetek a családi kedvezmények beszámítása nélkül is 159 százalékkal, azok figyelembevételével 168 százalékra növekedtek. A reálkeresetek emelkedése is jelentősebb volt, a szocialista-liberális kormányok idején a bruttó átlagkeresetek mindössze 65 százalékkal, a reálkeresetek így csak 13,8 százalékkal növekedtek, és akkor a családi kedvezmény nem létezett. Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage