RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A rendőrségnek az a célja, hogy minél kevesebb baleset legyen az utakon. Minden közúti szabálynak, minden ellenőrzésnek az a célja, hogy csökkenjen a balesetek száma, ezért vannak bármilyen előírások a közlekedésben.

(13.00)

2010 óta szigorú szabályokat hoztunk, és ezeket a szigorú szabályokat be is tartatjuk. Ennek köszönhető, tehát az ön által is támadott politikának köszönhető, hogy 30 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma, és 35 százalékkal csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma. Ez két olyan szám, amibe ha belegondolunk, hogy tényleg hány ember életét sikerült megmenteni azzal, hogy betartatjuk a szabályokat a közlekedésben is, akkor mindenki láthatja, hogy ezeknek mi a valós célja, és van eredménye. Nem hiábavaló ezeknek a közlekedési szabályoknak a szigorú betartatása, emberéletekben, balesetszám-csökkenésekben mérhető az eredménye.

Ami a mérőeszközöket illeti, tisztelt képviselő úr: a mérésügyi hatóságnak korábban volt egy úgynevezett hitelesítési hibahatára, azon belül határozta meg, hogy milyen hibahatárral tud mérni ez a berendezés. Ez a hibahatár szerepelt is a hitelesítési bizonyítványban. Ugyanakkor az utóbbi időkben változott a mérésügyi hatóság gyakorlata, és már nem hibahatárral mér, hanem abszolút értékben, hibahatár nélkül tudja teljesen biztosan hitelesíteni ezeknek a készülékeknek a működését.

A rendőrség az összes sebességmérő berendezését az új eljárás szerinti hitelesítési eljáráson keresztülvitte, mindegyik berendezés kétéves időtartamra hibahatár nélküli bizonyítványt kapott, így most már alkalmazkodhat a rendőrség gyakorlata ahhoz, hogy nincs hibahatár. Tehát később nem lehet megtámadni az autós részéről a sebességtúllépést azzal, hogy ez hibahatáron belüli, esetleg a készülék hibája okozhatta volna. Mi abban bízunk, hogy ezáltal még kevesebb baleset, még kevesebb halálos baleset lesz, és még több ember testi épségét meg tudjuk őrizni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage