BAKOS BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Korábban számos hír látott napvilágot a 2015 óta zárva tartó Közlekedési Múzeum elköltöztetéséről, ezúttal Kőbányáról Debrecenbe, és az ezzel kapcsolatos, ősszel feltett kérdésemre úgy válaszoltak, hogy a kormány még nem hozott döntést az ügyben.

A múzeum tervei előrehaladott állapotban vannak, azok teljesen az Északi Járműjavító dízelcsarnokára készültek, tehát a vidéki helyszínváltással lényegében ezeket a terveket, a tervezésre költött csaknem 8 milliárd forintot és az előkészítésre kapott 10 milliárd forintot is kidobnák az ablakon. A Közlekedési Múzeumhoz új vasúti megállóhely is épül, ezzel újabb közlekedési, átszállási csomóponttal javítva a városi közösségi közlekedést, valamint a fejlesztési projekt eleme lenne a Törekvés Művelődési Ház is, amelynek felújítása a környék megújulásának fontos, szimbolikus eleme. A projekttel megmenekülnének és új funkciót kaphatnának értékes ipartörténeti emlékek.

A projekt hasznosságát pedig érdemes nagyobb távlatban is szemlélni, mivel jelentősen előremozdítja a kőbányai és józsefvárosi rozsdaövezetek magas minőségű rehabilitálását, hiszen a Közlekedési Múzeum és a már üzemelő Eiffel Műhelyház megteremti az alapjait egy funkciókban gazdag városrész létrehozásának is, Budapest mértani közepétől nem messze. A környék kulturális és művelődési, kikapcsolódási funkciókkal történő megtöltése előremozdítaná a szomszédos Népliget helyzetét is. Tehát ez egy mintaprojekt lenne, akár az elmúlt években hasonló területeken véghez vitt funkciószegény lakóparképítésekkel szemben is.

Tisztelt Államtitkár Úr! Megszületette már a kormány döntése? Ha igen, milyen döntés született és milyen megfontolások alapján? Amennyiben nem, akkor mikor várható és milyen szempontokat fognak mérlegelni? Előre is köszönöm a válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage