BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Május 17-én a magyar közoktatás szétverése újabb szintre lépett, ugyanis maga a honvédelmi miniszter jelentette be a közrádió egy reggeli műsorában, hogy az általa fiatalításnak nevezett tisztogatás során kirúgott katonák tanárként léphetnek vissza a honvédelem szolgálatába, mégpedig a honvédelmi alapismeretek tantárgy oktatásán keresztül.

Lássuk, államtitkár úr, hogy jól értjük-e! Tehát miközben önök megvonják a pedagógusok sztrájkjogát, kirúgják azokat a tanárokat, akik ez ellen tiltakoznak, és a közoktatásban szereplők ellenállása miatt bosszútörvénnyel büntetik a jövő generációit oktató, nevelő szakembereket, kirúgott katonákat küldenének az iskolába? Miközben van olyan természettudományos tanár szak, amire idén mindössze egy hallgató jelentkezett, miközben már nemcsak a vidéki kisiskolákat, hanem a budapesti gimnáziumokat is tanárhiány sújtja, önök ezt kirúgott katonák visszafoglalkoztatásával orvosolnák? És miközben túlterhelt tanár és diák, elavult a tanterv, miközben nincsen szabad tankönyvválasztás, önöknek az a legfontosabb, hogy az iskolákban oktassák a honvédelmi alapismeretek tantárgyat?

Tisztelt Államtitkár Úr! Az ön minisztere május 24-én a bosszútörvényről tartott egyeztetésen még azt mondta, hogy a pedagógus-életpálya nem szakma, hanem hivatás. És önök így becsülik meg az ezt a hivatást választókat, akiknek ez volt az életcéljuk, ezért tanultak éveken keresztül, majd hospitáltak, próbatanítottak és végül tanítottak, hogy bármikor lecserélhetőnek tartják őket egy másik szakma képviselőivel? Tisztelt Államtitkár Úr! Önök ezt komolyan gondolják? Mert viccnek nagyon durva lenne. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage