SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr, tudom, hogy ön szeret rámutatni bizonyos dolgokra, itt most olyanra próbált rámutatni, egyébként sok mindent összehordva, ami egyszerűen képtelenség. Folytatja azt, amit itt a politikai vitában elkezdtünk  Kálmán Olga, illetve Arató Gergely munkásságát , amikor is belerúgnak olyan köztiszteletben álló emberekbe, olyan fantasztikus nagyokba, akik sokkal többet tettek egymaguk a magyarságért, kultúráért, tudományért, mint az önök és az ön politikai közössége tesz egész korszakalkotásuk alatt. Ehelyett pedig, azt kell mondanom, hogy azokat az embereket támadják, akik már nincsenek köztünk, a Corvin-lánc Testület elhunyt tagjai: Teller Ede, Kocsis Zoltán, Nemeskürty István, vagy a most is köztünk élő és most is köztiszteletben álló Lovász Lászlóra, Marton Évára, Vízi E. Szilveszterre gondolok többek közt, de sokukat lehetne itt fölsorolni.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön a kérdésében összekavart elég sok mindent, ezért a kultúrával kapcsolatban is egynéhány kérdésre hadd válaszoljak. 30 vidéki, illetve 7 budapesti színház, valamint a Bábszínház esetében valósul meg közös működtetés, melynek keretében közel 15 milliárd forint kerül kifizetésre. A fenntartó funkció mellett jelentős kulturális beruházásokat is végrehajtottunk, nem úgy, mint önök. 2010-től kezdve 110 kulturális beruházásról született döntés 621 milliárd forint keretében. A kormány a fenntartóval, illetve minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezeteket pályázati úton támogatja, erre a célra több mint 830 millió forint támogatás áll rendelkezésre.

Ezek után azt mondani, hogy a kormány nem támogatja a kultúrát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), rossz helyre teszi a pénzt, ez nem igaz. És még egyszer mondom, önök folyamatosan a Corvin-lánc megbecsült tagjait és hatalmas nagy embereket támadnak jogtalanul és méltatlanul. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage