TÓTH ENDRE (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Újbuda megtelt  ezt gondolják az itt élők, és a kerület ellenzéki vezetésének is ez az egyértelmű álláspontja. Hiszen az elmúlt időszakban új városrészek nőttek ki a földből, az utak túlzsúfoltak lettek, és vannak iskolák, ahol már a folyosókon tanítanak, mert nincs elég tanterem. Újbuda megtelt. Lassan minden szereplő látja már ezt, kettőt kivéve, a kormányt és a hozzá közel álló befektetőket.

A probléma forrása, hogy Újbuda korábbi, fideszes vezetése egyértelműen az ingatlanmágnások oldalára állt, és 2018-ban létrehozta Budapest egyik leginkább befektetőbarát építési szabályzatát. Ennek köszönhetően egy fékevesztett építési láz indult be a kerületben: azóta csaknem tízezer új lakás épült, és további több ezer építése van folyamatban.

Felismerve ezt a problémát, a túlépítés problémáját, Újbuda új, ellenzéki vezetése elindította az építési szabályzatok felülbírálását, és változtatási tilalmat vezetett be az intenzív beépítéssel fenyegetett területeken.

(14.20)

Ezek közé tartozott az a nyolchektáros ingatlan is, amelyet a kormány május 17-én rozsdaövezeti akcióterületnek jelölt ki. Vagyis egy mozdulattal eltörölte a változtatási tilalmat, és nemzetgazdaságilag kiemelt státuszt, vagyis szabad kezet és korlátlan beépítési lehetőséget adott a befektetőnek, aki így akár több ezer lakást is építhet ezen a telken.

Államtitkár úr, tavaly decemberben ebben a házban Lázár János azt ígérte, hogy véget fog érni az a világ, amelyben az ingatlanosok bármikor lenyomhatják az önkormányzatokat. Azóta eltelt fél év, és a rozsdaövezeti kijelölések továbbra is gőzerővel folynak. Csak Újbuda tekintetében öt ilyen kijelölés történt már meg, és további nyolc folyamatban van. Megváltozott talán a miniszter úr véleménye? Vagy csak a levegőbe beszélt? Mégiscsak szereti azt a világot, ahol kizárólag a befektetők profitja számít, a település élhetősége egyáltalán nem? Miért akarják felülről megmondani az újbudaiaknak, hogy mi épülhet a kerületükben? Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage