ÁGH PÉTER építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Mielőtt bármilyen formában is belebonyolódnánk a kérdésbe, tisztázni kell, hogy mi a helyiek érdeke. Egyrészről a Balaton nemzeti kincs, amelynek a megóvása mindenkinek egyformán feladata. Az is érthető, hogy a Balaton messze a legnépszerűbb magyar üdülőhely, így a megfelelő infrastruktúrát biztosítani kell. Az elmúlt években számtalan fejlesztés történt ennek érdekében.

(14.50)

A helyi önkormányzatoknak kell döntést hozniuk a kérdésben, tisztelt képviselő asszony. Örvényes esetében egy régóta húzódó kérdésről van szó, amelyet Budapestről megítélni nem lehet, vagy legalábbis nem lenne szerencsés  ebben talán egyet tudunk érteni. Örvényes hatályos szabályozási tervében, amely a településrendezési terv építési jogot keletkeztető rendelettel elfogadott része, általános mezőgazdasági területként, azaz beépítésre nem szánt területként szabályozza az érintett területet. A kérdése, miért nem akadályozza meg a kormány. Ha információink helyesek, akkor az önkormányzat 2020-ban jelezte, hogy nem hajlandó átsorolni a területet mezőgazdasági területből beépítésre szánt területbe, illetve nem intézte el a külterületből belterületbe vonását, az önkormányzat nem élt ezzel a lehetőséggel.

Én arra biztatom a helyi képviselőket, a helyi közvéleményt, hogy folytassák le ezt a vitát, hallgassák meg a beruházói szándékot, és amennyiben támogathatónak ítélik, úgy törekedjenek olyan megoldásra, amely mindenki számára elfogadható. Egy biztos: a kormány nem tud támogatni olyan beépítést a Balaton-parton, amely a helyi érdekkel ellentétes. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage