RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen az elismerő szavakat a képviselő úrtól az elmúlt fél év tevékenységére. Ahogy ön is utalt rá, Magyarország olyan szempontból valóban víznagyhatalom, hogy jóval több víz megy ki az országból, mint amennyi ide érkezik, körülbelül három balatonnyi vízmennyiséggel többet adunk át a szomszédos országoknak, mint amennyit mi a szomszédos országokból kapunk, tehát többletünk van, jelentős mennyiségű többletünk van vízből, és ezt nem megtartjuk, hanem továbbadjuk a környező országoknak. Ezért volt fontos az a munka, amire ön is utalt, ami a hatékony belvízelvezetést, vízkárelhárítást együtt kezeli az öntözési lehetőségeknek, a vízvisszatartásnak, -megtartásnak a lehetőségeivel.

Nyolc tározó épült meg a korábbiakban, ezeknek a maximális tározási kapacitása közel 5 millió köbméter  ez több mint 2396 hektárnyi területnek az öntözésére alkalmas, ezt segítheti eredményesen. Ez egy fontos lépés volt, de ahogy említettük, még azért jó pár lehetőségünk van arra, hogy a vizet megtartsuk magunknál. Voltak nagy vízvédelmi beavatkozások a Balatonnál, a Velencei-tónál, a Fertő tónál egyaránt. A víz keretirányelv kapcsán a kormány elfogadta Magyarország harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási tervét, valamint az árvízvédelmi irányelvben előírt árvízi kockázatértékelési és kockázatkezelési tervet. Úgyhogy elég széles körű azoknak a terveknek, koncepcióknak, cselekvési terveknek a száma, amelyek az előző években előfordultak.

Azt kérte, hogy minél többen kerüljenek ebbe bevonásra. Ebben szerintem nyitottság van a Belügyminisztérium részéről. A korábbiakban is, ugye, akár vízügyi szakszervekkel, akár másokkal kialakult jó együttműködés, velük együtt készültek el a koncepciók, a cselekvési tervek, minden más is, úgyhogy ezt a későbbiekben is szívesen fel tudom ajánlani, hogy ezt természetesen folytatni fogjuk a jövőben is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage